Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pellegrini a Danko sa pripravujú na eskaláciu konfliktu: Mimoriadne rokovanie o Rusku a Ukrajine

Peter Pellegrinim Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrinim (Zdroj: SITA/Piroschka van de Wouw, Pool Photo via AP)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v utorok zvolal operatívnu poradu o pripravenosti Slovenska na možný vývin vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom. O tejto téme sa má v stredu (28. 11.) hovoriť aj na mimoriadnom rokovaní Národného bezpečnostného analytického centra. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

Na utorkovej porade sa zúčastnili ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), minister obrany Peter Gajdoš (SNS), riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik a riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva Ján Balciar. Mimoriadne rokovanie Národného bezpečnostného analytického centra sa začne v stredu ráno.

Ministerstvo vnútra zároveň informovalo, že cudzinecká polícia intenzívne komunikuje s ukrajinskou stranou a snaží sa identifikovať prípadné bezpečnostné hrozby. "Doposiaľ získané informácie neboli dôvodom na prijatie mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Služba hraničnej a cudzineckej polície je pripravená v prípade zmeny situácie operatívne reagovať," napísali z ministerstva.

Polícia zároveň upozorňuje na zablokovanie prístupových ciest k hraničným priechodom Malé Berezné – Ubľa a Užhorod – Vyšné Nemecké pre všetkých cestujúcich bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. K blokovaniu prístupových ciest na ukrajinskej strane dochádza z dôvodu zmeny pravidiel kontroly vozidiel so zahraničnou registráciou.  "Blokácia prístupových ciest však nesúvisí so zavedením výnimočného stavu na Ukrajine," upozornil rezort vnútra.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu (25. 11.) v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.

Danko vyzýva na trpezlivosť 

Konflikt na Ukrajine treba riešiť s chladnou hlavou, uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko. Volá po upokojení situácie diplomatickou cestou. Opakuje, že sankcie nie sú účinným riešením.

"Je pre nás veľmi nebezpečné, ak sa eskaluje napätie. Je pre nás však rovnako nebezpečné, ak sa zo dňa na deň na základe mediálnych článkov vynášajú rozsudky. Narážam tým aj na vyjadrenia svetových lídrov. Bol som totiž zdesený z toho, ak za jeden deň všetci vedeli, kto je ten zlý," povedal Danko. SNS sa pozerá na pôvod aktuálneho konfliktu opatrne aj vzhľadom na falošné správy spred pár mesiacov o vražde novinára Arkadija Babčenka.

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Nie som človek, ktorý má dôveru k Porošenkovi. Už nás raz Ukrajina údajne mŕtvym novinárom oklamala. Treba sa rozvážne pozrieť na všetky udalosti a skutočnosti, ale naozaj sa bojím, aby sa niektorí ľudia s nami opäť len nehrali. Nevynášajme hneď rozsudky a nežiadajme hneď milión sankcií, dôležitý je mier medzi Ukrajinou a Ruskom," doplnil.

Podľa Danka môžu za zvýšeným napätím byť aj blížiace sa prezidentské voľby na Ukrajine a klesajúce preferencie aktuálnej hlavy štátu Petra Porošenka. Danko vyzýva k zachovaniu rozvahy a chcel by, aby sa konflikt čo najrýchlejšie upokojil diplomatickou cestou.

"Sankcie však nie sú účinné. Sankcie mali zabezpečiť vyriešenie konfliktu, ale namiesto toho mám pocit, že sú len účelové. Slovensko by malo byť trvať na takých tlakoch, aby si obe strany sadli za okrúhly stôl a situáciu vyriešili bez stanného práva," uzavrel Danko.


 

Viac o téme: RuskoUkrajinaPeter Pellegrinim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu