Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Socialisti rozhodujú o obnovení členstva Smeru

Predseda Smeru-SD Robert Fico
Predseda Smeru-SD Robert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Európski socialisti budú vo štvrtok rozhodovať o opätovnom prijatí strany Smer do svojich radov. Na štvrťročnom stretnutí v Bruseli sa podľa informácií SITA nezúčastní ani jeden vysoký predstaviteľ Smeru. Podľa vyjadrení viacerých politikov sa Smer do Strany európskych socialistov zatiaľ nevráti.

Socialisti podľa slov svojho predsedu Poula Nyrupa Rasmussena nechcú pred Smerom úplne zatvoriť dvere, no chcú dať strane premiéra Roberta Fica "viac času", aby sa vyrovnal s extrémizmom vo svojej koaličnej vláde. "PES nechce pred Smerom zatvárať dvere. PES však nemôže vpustiť Smer do nášho demokratického domu, keď jeho koaličný partner používa provokatívne výroky na adresu menšín," mieni Rasmussen. Podobne sa vyjadril aj vplyvný socialistický europoslanec Hannes Swoboda. „Pre Slotove výroky budeme musieť rozhodnutie o návrate Smeru zrejme odložiť,“ uviedol.

Podporu opätovného členstva Smeru v PES vyjadril šéf českých sociálnych demokratov Jiří Paroubek. "ČSSD bude v každom prípade podporovať urýchlené členstvo Smeru v Strane európskych socialistov,“ povedal. Paroubek pripomenul, že obnovenie členstva podporili pre tromi týždňami na stretnutí v Prahe aj nemeckí, rakúski a poľskí socialisti.

Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková-Beňová si myslí, že predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) pravdepodobne nebude o otázke členstva Smeru vôbec rokovať. „Možno je to tak aj lepšie,“ uviedla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu