Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predstavitelia ČR a SR mieria do Martina: Pripomenú si 100. výročie Deklarácie slovenského národa

Andrej Kiska a Miloš Zeman
Andrej Kiska a Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

MARTIN - Celoslovenské oslavy 100. výročia podpisu Deklarácie slovenského národa v Martine sa konajú v utorok pod záštitou predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). S príhovormi vystúpia najvyšší predstavitelia Slovenskej a Českej republiky - prezidenti, predsedovia parlamentov a premiéri. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Program osláv sa začne o 11. hodine pietnym aktom kladenia vencov pred historickou budovou bývalej banky Tatra, na ktorej je umiestnená pamätná tabuľa. V tejto budove bola presne pred 100 rokmi - 30. októbra 1918 - prijatá Deklarácia slovenského národa.

Slávnostný program na Divadelnom námestí v Martine sa začne podľa hovorkyne ministerstva obrany Danky Capákovej od 12. hodiny spoločným preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a Armády ČR. "Súčasťou programu je aj vypálenie delostreleckých sálv a prezentácia statických ukážok techniky pozemných síl a zbierkových predmetov Vojenského historického ústavu," uviedla Capáková. 

Prijatím Deklarácie slovenského národa sa predstavitelia národnopolitického života Slovákov prihlásili k novovzniknutému Československu a právu národov na sebaurčenie. Viac ako 200 predstaviteľov verejného života podpísalo toto vyhlásenie v Turčianskom Sv. Martine 30. októbra 1918, dva dni po vyhlásení spoločného štátu Čechov a Slovákov v Prahe.

Viac o téme: OslavyMartinSlovensko100. výročie Československa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu