Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mikolaj: Ani fínsky systém vzdelávania nie je dokonalý

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Napriek tomu, že fínski žiaci dosahovali v poslednom období najlepšie výsledky v medzinárodných porovnaniach, nie je tamojší systém podľa ministra školstva Jána Mikolaja úplne dokonalý.

Fínske deti sú síce mimoriadne tvorivé a dokážu vedomosti uplatniť v praxi, no nemajú toľko znalostí, ako slovenskí žiaci, povedal po návrate zo severskej krajiny minister. "V rozsahu vedomostí my sme aj pred fínskymi deťmi. Oni cítia, že slabinou školstva môže byť rozsah vedomostí," povedal Mikolaj. V ostatných oblastiach, ako je postavenie učiteľa, starostlivosť o školy, či výchova detí k tvorivosti, je na tom však Fínsko podľa ministra lepšie ako Slovensko.

"Učitelia majú veľmi vysoké spoločenské ocenenie. Je obrovský záujem o pedagogické fakulty a byť učiteľom vo Fínsku je prestížna otázka," poznamenal minister. Rovnako rodičia sa o školu zaujímajú vo veľkej miere a nie je nezvyčajné, že na rodičovské združenia chodia celé rodiny, vrátane detí. Bez podpory školstva by si navyše do volieb netrúfol ísť ani žiadny politik, povedal Mikolaj. "Ľudia sú na školy mimoriadne citliví," dodal.

Prekážkou pre kvalitné vzdelávanie nie sú podľa ministra vo Fínsku ani malé školy. Niektorí odborníci totiž slovenským školám s nízkym počtom žiakov, ktoré sa snažia udržať napríklad menšie obce, vyčítali nedostatočnú kvalitu. "V každej obci (vo Fínsku) je škola, aj v malej," povedal minister.

Slovenskí žiaci, na rozdiel od fínskych, v medzinárodných prieskumoch výsledkov žiakov PISA skončili väčšinou v druhej polovici hodnotených krajín. Už dlhšie sa hovorí o tom, že žiaci majú síce rozsiahle vedomosti, ale málo z nich uplatňujú aj v reálnom živote. "U nás už rozsah vedomostí je na úkor tvorivosti," potvrdil Mikolaj. Napraviť by to mala pripravovaná reforma vzdelávania.

Viaceré problémy však fínske ministerstvo školstva vôbec nemusí riešiť, poznamenal Mikolaj. Podobne ako v iných severských krajinách totiž ľudia napríklad nemajú sklony k podvádzaniu. Prejavilo sa to podľa ministra pri zmienke o prípravách celoštátnych maturít, ktoré absolvujú aj fínski stredoškoláci. "Tam sa nikdy v histórii nestalo, že by maturitnú otázku niekto ukradol," povedal Mikolaj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu