Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mimoriadnu situáciu v doprave spôsobuje podľa SAD Zvolen predseda kraja Lunter

Ján Lunter
Ján Lunter (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BANSKÁ BYSTRICA - Mimoriadnu situáciu v doprave spôsobuje podľa vedenia spoločnosti SAD Zvolen predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter. Ako uviedol predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny, už od 2. októbra čakajú od vedenia kraja „kvalifikovanú písomnú odpoveď na právne stanovisko dopravcu, aby bol vytvorený základný predpoklad pre vzájomné rokovania“.

Právne stanovisko dopravcu na rozdiel od stanoviska BBSK konštatuje, že predĺženie platnosti zmluvy na poskytovanie prímestskej autobusovej dopravy na základe dodatku je platné a SAD Zvolen garantuje dopravnú obslužnosť aj po 1. januári budúceho roka. „Preto považujeme verejnosti podsúvané informácie o priam "katastrofickej situácii" po 1. januári 2019 v súvislosti s takzvaným "núdzovým stavom" za priamu a osobnú zodpovednosť predsedu BBSK v prípade, že nastane,“ uvádza stanovisko spoločnosti SAD Zvolen.

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Predĺženie platnosti zmlúv s oboma dopravcami SAD Zvolen aj SAD Lučenec v dodatkoch o päť rokov, ktoré podpísalo bývalé vedenie BBSK je podľa právnej analýzy vedenia kraja v príkrom rozpore so zákonom, predovšetkým s nariadením Európskeho parlamentu o službách vo verejnom záujme v železničnej a cestnej osobnej doprave. Za účelom riešenia vzniknutej situácie ustanovili v BBSK odborný tím, ktorý má túto situáciu riešiť. Koordinátor tohto tímu a zároveň poradca župana Ondrej Lunter na tlačovej besede 25. októbra uviedol, že zainteresované spoločnosti nie sú ochotné rokovať o vzniknutej situácii, ani o dočasných dvojročných zmluvách. Preto podľa neho oslovili aj iných prepravcov zo Slovenska aj mimo republiky.

Viac o téme: Banská BystricaMHDJán LunterSAD Zvolen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu