Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kupónka stále straší: Tisícom ľudí hrozia pokuty!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Minulosť, ktorá prenasleduje množstvo Slovákov. To je kupónová privatizácia z polovice 90. rokov. Už dávno predali svoje dlhopisy, investičným fondom však nesplatili pôžičku za kupónovú knižku. Sú zúfalí a nevedia, čo majú robiť. Hrozí im totiž pokuta minimálne 10-tisíc korún a k tomu ešte aj exekúcia. Za dlh, o ktorého existencii väčšina z nich ani netuší.

Ľudia chceli zbohatnúť, a tak sa v roku 1994 zapojili do druhej vlny vtedy populárnej kupónovej privatizácie. Investičné fondy potrebovali získať do svojich radov čo najviac drobných akcionárov - tisícku na kupónovú knižku preto ponúkali ako pôžičku. Teraz chcú svoje peniaze späť, hrozia pokutami a exekúciou.

„Také svinstvo som ešte na papieri nevidel,“ povedal nahnevane Novému Času Jozef (60). Aj on totiž dostal v týchto dňoch výzvu na zaplatenie 1 737 korún. Okrem pôžičky na knižku je v tom zahrnutý aj úrok z omeškania. Ak tak neurobí, hrozí mu minimálne desaťtisícová pokuta, prípadne exekúcia. „Záväzok vznikol v súvislosti s druhou vlnou kupónovej privatizácie nezaplatením príslušných platieb z uzatvorenej zmluvy,“ vysvetľuje firma Inkaso. Tá vymáha peniaze pre správcu konkurznej podstaty Veľkého investičného fondu, ktorý je dnes v likvidácii.

O povinnosti vrátiť dlh rozhodol súd. Keďže sa blíži koniec takzvanej lehoty premlčania, výzvu dostalo vyše 24- -tisíc ľudí. Odborníci radia dlžobu zaplatiť. Ak sa totiž dostane k slovu exekútor, môžu prísť o podstatne viac ako 1 737 Sk.

KTO ZA TO MÔŽE?

Druhá vláda Vladimíra Mečiara zrušila kupónovú privatizáciu. Ľudia dostali za knižky dlhopisy, nemali však ako splatiť peniaze investičným fondom. Tie od štátu dostali jednorazové odškodnenie pol milióna korún. Niektorým to však nestačilo, obrátili sa na súd a svoje peniaze začali vymáhať.

Kupónka stále straší: Tisícom
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu