Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Testy deviatakov doplnia úlohy, s ktorými mávali problémy

BRATISLAVA - Celoštátne testy deviatakov Monitor by sa mali rozšíriť o praktické úlohy, s ktorými mávali žiaci v minulosti problémy.

Testovanie by sa tak priblížilo uznávanej medzinárodnej previerke vedomostí s názvom PISA, informovalo ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke. Práve testy PISA v posledných rokoch odhalili, že slovenskí študenti síce majú vedomosti, ale nedokážu ich uplatniť v praxi.

Nové úlohy v Monitore by nemali byť ešte známkované. Pôjde o takzvanú generálnu skúšku. "Štátny pedagogický ústav bude sledovať a vyhodnocovať schopnosť vedomosti a zručnosti aplikovať v skutočných životných situáciách prostredníctvom problémových úloh," uviedli zástupcovia ministerstva.

Študenti napríklad v minulosti v testoch PISA počítali, v ktorej budove sa im viac oplatí prenajať priestory, či koľko stolnotenisových stolov je potrebných na usporiadanie turnaja s určeným počtom ľudí.

Riešenie podobných úloh však slovenským žiakom spôsobovalo ťažkosti a spomedzi asi štyridsiatich hodnotených krajín skončili v roku 2003 väčšinou v druhej polovici. Lepšie to podľa vyjadrenia ministra školstva Jána Mikolaja nebolo ani v roku 2006, ale podrobné výsledky testov ešte neboli zverejnené.

Naopak, medzi najlepších patrili v testovaní PISA žiaci z Fínska, Južnej Kórey či Austrálie.

Odstrániť z učiva priveľký rozsah teoretických vedomostí a pripravovať absolventov, ktorí sa dokážu učiť samostatne, je aj cieľom pripravovanej reformy vzdelávania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu