Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrteľne chorý Dárius: Doma naňho čakali súrodenci

Po návrate domov na Dária (v strede) čakali brat Nikolas (9) a sestrička Sofia (7). Zobraziť galériu (2)
Po návrate domov na Dária (v strede) čakali brat Nikolas (9) a sestrička Sofia (7). (Zdroj: Nový Čas)

MICHAL NA OSTROVE - Usmievavý Dárius Majer (5) sa vrátil z prvej fázy liečby v Kyjeve. Trpí zákernou chorobou - svalovou atrofiou a lekári na Slovensku mu dávajú 10 rokov života. Rodine a priateľom sa aj vďaka Novému Času podarilo vyzbierať 400-tisíc Sk na liečenie.

„Dáriusko si v Kyjeve užil veľa sĺz. Zákrok ho veľmi bolel a celé dni musel nehybne ležať na lôžku,“ spomína chlapčekova mama Rita. Experimentálne liečenie svalovej atrofie prebieh a odberom kmeňových buniek z mŕtvych ľudských embrií a ich nasadením do tela. „Je strašné, že odoberanie kmeňových buniek považujú kompetentní u nás za neetické. Pritom ich netrápi, že tak nechávajú zomierať deti choré na túto strašnú chorobu,“ tvrdí Erika Razgyelová, ktorá stojí za zrodením nadácie Dária Majera.

Dárius sa narodil ako zdravý a skoro sa naučil chodiť. Keď mal 14 mesiacov, lekári mu diagnostikovali svalovú atrofiu a dnes je odkázaný na invalidný vozík. Zradnú chorobu experimentálne liečia v USA, Číne a na susednej Ukrajine. Jedno liečenie stojí 400-tisíc korún a treba ich absolvovať aspoň päť. Na ďalšie sa Dárius a jeho najbližší chystajú koncom marca.

„Výsledky prvého pobytu by sa mali dostaviť už o tri mesiace. Ak všetko pôjde tak, ako si prajeme, odumieranie svalstva by sa malo spomaliť a raz aj zastaviť. Vtedy by sa mohol splniť Dáriuskov veľký sen - naučil by sa chodiť,“ uzavrela Razgyelová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu