Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dráma vo Vysokých Tatrách: Mladíci zablúdili v horách, v noci skoro umrzli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári pomáhali v sobotu vo Vysokých Tatrách dvom horolezcom, ktorí uviazli pod Kežmarským štítom. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že žiadosť o pomoc prišla v skorých ranných hodinách od dvojice Slovákov vo veku 23 a 24 rokov.

FOTO Hrozivá nehoda v Prešove: Auto sa čelom napichlo na hranoly, vodič centimetre od smrti

"Ešte predchádzajúci deň liezli z Lomnického štítu cez Vidlový hrebeň na Kežmarský štít, odkiaľ mali v úmysle zostúpiť cez Huncovské sedlo. V oblasti Kežmarského štítu už za tmy poblúdili a netrafili zostupovú trasu do Huncovského sedla. Podľa ich popisu zostupovali širokým rozbitým žľabom, z ktorého sa snažili vytraverzovať späť na hrebeň, čo sa im pre tmu už nepodarilo, preto sa rozhodli prečkať noc v stene a ráno po svitaní pokračovať v postupe," uviedla HZS na svojej stránke.

Počas noci sa výrazne zhoršili poveternostné podmienky, ochladilo sa, fúkal silný vietor a vo vyšších nadmorských výškach aj nasnežilo. Orientáciu horolezcom navyše komplikovala hustá hmla. Takéto podmienky prevládali aj počas celej záchrannej akcie. "Navyše jeden z horolezcov počas lezenia stratil topánku a zostal len v lezeckých topánkach, čo mu výrazne skomplikovalo ďalší postup v zimných podmienkach, ktoré momentálne v týchto nadmorských výškach vládnu. Obaja boli po chladnej noci už aj mierne podchladení," dodáva HZS.

Mrazivé FOTO z Tatier: V piatok trópy, dnes snehová perina! Tatiane sa podaril unikátny záber

Uviaznutých horolezcov sa podarilo pomocou zaslaného linku prostredníctvom SMS správy presne lokalizovať v severnej stene Kežmarského štítu, asi 100 výškových metrov pod vrcholom, čo výrazne urýchlilo záchrannú akciu. Na pomoc im odišla dvojica záchranárov HZS, ktorí postupovali cez Huncovské sedlo a Kežmarský štít. Z vrcholu Kežmarského štítu k nim zlanili, horolezcov vyšetrili a zateplili. Mužovi, ktorý stratil jednu z topánok, poskytli náhradnú.

Nakoľko obaja boli schopní samostatného postupu, spoločne za istenia pomocou lanovej techniky vyliezli na vrchol a následne pokračovali do Huncovského sedla a cez Skalnatú dolinku na Skalnaté pleso, odkiaľ boli zvezení kabínkovou lanovkou na Štart. Tu ich už čakal ďalší záchranár HZS so záchranárskym vozidlom, s ktorým pokračovali na Dom HZS do Starého Smokovca. Keďže stav ani jedného z horolezcov nevyžadoval ďalšiu zdravotnú starostlivosť, ďalej už pokračovali samostatne.

Viac o téme: HoryZáchranáriHorolezciVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu