Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajomstvo slovenských milionárov odhalené: FOTO V tejto sfére zarábajú rekordné peniaze!

Riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková Zobraziť galériu (6)
Riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková (Zdroj: J&T Banka Slovensko)

BRATISLAVA – Najnovší prieskum investičnej banky J&T odhalil, ako sa na okolitý svet pozerajú zámožní Slováci a Česi. Tunajší bohatí sú v porovnaní s ich európskymi rivalmi o 10 rokov mladší i dravší. Vyplynulo to z exkluzívneho prieskumu Wealth Report medzi dolárovými milionármi.

Typický slovenský milionár má 51 rokov a vysokoškolský titul

Podľa štúdie je slovenský milionár vysokoškolsky vzdelaný muž, ktorý vlastní firmu. Viac ako polovica slovenských milionárov je majiteľom alebo konateľom firmy. Ukázal to exkluzívny prieskum J&T Banky Wealth Report medzi dolárovými milionármi.

„Úspešným Slovákom pomáhame ako expert na investície spravovať a zhodnocovať ich majetok už 12 rokov. Sme hrdí, že môžeme byť ich partnerom, ktorému dôverujú. Preto je dôležité, aby sme poznali ich názory, správanie a zámery,“ vysvetľuje riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková. Práve preto je podľa riaditeľky štúdia Wealth Report taká dôležitá.

Riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková
Zobraziť galériu (6)
Riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková  (Zdroj: J&T Banka Slovensko)

Vyplynulo z nej, že slovenskí milionári majú v priemere 51 rokov a sú cca o desať rokov mladší, ako tí svetoví. Je to možno aj preto, že pred rokom 1989 bolo súkromné podnikanie a s ním spojené bohatnutie u nás akýmsi tabu.

Slováci investujú do dlhopisov

Slováci si obľúbili najmä investovanie do korporátnych dlhopisov, ktoré tvoria až 30 percent ich investičného portfólia, čo je až dvakrát viac ako pri svetových milionároch. „Slovenskí bohatí vnímajú dlhopisy ako možnosť investovať do lokálnych firiem a projektov, ktoré môžu priamo vidieť, poznajú ich a môžu tak participovať na ich rozvoji. Navyše tak podporujú slovenskú ekonomiku,“ uviedla Macaláková.

Porovnanie najzaujímavejších investícií (2013 až 2018) ČR (modrou farbou), SR (červenou farbou).
Zobraziť galériu (6)
Porovnanie najzaujímavejších investícií (2013 až 2018) ČR (modrou farbou), SR (červenou farbou).  (Zdroj: J&T Banka Slovensko)

Prezradila, že z hľadiska výnosu najviac veria stavebným pozemkom. „Najvyššie očakávané zhodnotenie od stavebných pozemkov je spôsobené tým, že ich je, najmä čo sa týka okolia Bratislavy, už veľmi málo, a tie voľné investori rýchlo skupujú,“ doplnila.

Obľúbené sú mince a známky

Prieskum tiež ukázal, že majetní Slováci sa stále viac zaujímajú aj o zberateľské aktíva. Investujú najmä do umenia, známok a mincí.

Zberateľské aktíva (%)
Zobraziť galériu (6)
Zberateľské aktíva (%)  (Zdroj: J&T Banka Slovensko)

Prestíž spojenú s vlastníctvom danej veci dolároví milionári spájajú najmä s hodinkami. Pri víne vyhráva zasa pridruženie do spoločenstva ľudí, ktorí majú o túto vec záujem.

Skladba investičného portfólia milionárov.
Zobraziť galériu (6)
Skladba investičného portfólia milionárov.  (Zdroj: J&T Banka Slovensko)

Dravší ako Európania

Stúpa aj ochota Slovákov investovať v zahraničí. Až 36 percent investičného portfólia majú tunajší bohatí v zahraničí, čo je medziročný nárast o šesť percentuálnych bodov. Podľa prieskumu 21 percent z nich sa snaží investovať tak, aby dosiahli vyšší výnos než je priemer na trhu. V porovnaní s Európanmi sú teda dravší.

Prieskum J&T Banky Wealth
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: J&T Banka Slovensko)

Z prieskumov J&T Wealth Report vyplýva, že úspešní ľudia považujú už niekoľko rokov za hrozbu pre spoločnosť korupciu, klientelizmus a rodinkárstvo. Dlhodobo ich tiež trápi nízka vymožiteľnosť práva či vysoké daňovo-odvodové zaťaženie.

Viac o téme: PrieskumMilionáriBohatstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu