Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vysoké Tatry: Na chodníkoch je už sneh!

Vysoké Tatry sú od výšky 1 800 metrov pokryté snehom. Zobraziť galériu (3)
Vysoké Tatry sú od výšky 1 800 metrov pokryté snehom.

VYSOKÉ TATRY - Tatranské štíty sa tento rok pre ochladenie a prehánky dočkali prvého snehu už začiatkom septembra.

Na trasách k horským chatám už leží súvislá vrstva snehu, ktorá môže byť pre turistov veľmi nebezpečná. Snehu je 50 cm.

Turistické chodníky v nadmorskej výške od 1 800 metrov pokrýva čerstvý sneh a ľad. Pod vrstvou snehu je v týchto výškach aj značenie turistických chodníkov. A hoci do zimnej uzávery značkovaných turistických chodníkov nad hornou hranicou lesa zostáva ešte šesť týždňov, turisti by mali podľa záchranárov výstupy na tatranské vrcholy kvôli vlastnej bezpečnosti radšej oželieť.

Pracovníci TANAP-u odporúčajú turistom, aby počítali so snehom na chodníkoch už aj v okolí vysokohorských chát a tomu prispôsobili vhodnú obuv a oblečenie. Ide o turistické trasy Studenými dolinami na Zbojníčku a Téryho Chatu či Mengusovskou dolinou hore na Chatu pod Rysmi.

"V žľaboch sa nachádza aj pol metra snehu. Turistom výstupy v tomto období v žiadnom prípade neodporúčame. Zakázať im to však nemôžeme a je jasné, že niektorí sa tam vyberú. Ak tak však urobia, boli by sme radi, ak by v rámci vysokej bezpečnosti postupovali veľmi opatrne," upozornil zástupca náčelníka Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci Ján Hanáček.

Posledné úrazy v Tatrách:

18. 9. 2007 o 15.30 hod. požiadal o pomoc slovenský turista, ktorý počas zostupu zo Slavkovského štítu stratil orientáciu a zišiel zo značkovaného turistického chodníka. Pomôcť mu odišli dve skupiny záchranárov. Vyčerpaného turistu našli večer v ťažko schodnom teréne.

16. 9. 2007 počas túry v Nízkych Tatrách utrpela na turistickom chodníku z Kamennej chaty pod Chopkom na Srdiečko slovenská turistka (33) úraz členka. Záchranári zranenú ošetrili a na nosidlách transportovali na Srdiečko.

11. 9. 2007 v noci záchranári strediska Západné Tatry Žiarska pátrali v Račkovej, Jamnickej doline a v oblasti Otrhancov po dvoch nezvestných turistoch. Krátko po druhej hodine nadránom ich našli v žľabe z Vyšnej Magury do Jamnickej doliny. Turisti boli vyčerpaní a podchladení. Záchranári ich dopravili na chatu v Jamnickej doline.

9. 9. 2007 takmer súčasne prebehli vo Vysokých Tatrách dve záchranné akcie. V prvom prípade požiadala o pomoc česká turistka, ktorá počas túry v Monkovej doline v Širokom sedle utrpela poranenie členka. V tom istom čase bol nahlásený úraz na turistickom chodníku zo Skalnatého plesa do Tatranskej Lomnice. Išlo o anglickú turistku, ktorá sa pošmykla na mokrom chodníku a poranila si koleno. Obe ženy záchranári ošetrili a transportovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu