Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koaličná hádka v parlamente: Mečiar hlasoval s opozíciou!

Premiér Fico má opäť problém s rebelujúcim šéfom HZDS. Včera ich spor dokonca znefunkčnil rokovanie Národnej rady.
Premiér Fico má opäť problém s rebelujúcim šéfom HZDS. Včera ich spor dokonca znefunkčnil rokovanie Národnej rady. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dokonalý chaos! Na pretras prišla včera v parlamente sporná dôchodková novela z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. A tá spôsobila podľa opozičných poslancov vládnu krízu.

Šéf HZDS Vladimír Mečiar sa totiž zaťal a za jej stiahnutie hlasoval len spolu s opozíciou. Podporu mu vraj sľúbil Slota, ktorý nakoniec „cukol“. V sále však chýbal dostatok poslancov, preto sa o novele bude rokovať znovu.

Mečiar pred hlasovaním pritom tvrdil, že koaličná trojka sa dohodla na tom, že novelu „by bolo dobré v primeranom čase stiahnuť. So Slotom máme rovnaký názor“, vyhlásil šéf hnutia. Krátko pred hlasovaním však podľa neho národniari zmenili názor a zľakli sa premiéra Fica, ktorý chce zákon schváliť za každú cenu. V novele totiž ide aj o to, aby bol prvý pilier povinný pre matky na materskej či invalidných dôchodcov. Tiež pripúšťa možnosť otvorenia druhého piliera. To by čiastočne vykrylo obrovský deficit v Sociálnej poisťovni.

Nakoniec sa k Mečiarovmu návrhu na stiahnutie novely šokujúco pripojila iba opozícia. Hlasovanie však neplatilo, lebo sa neprezentoval dostatočný počet poslancov. Odignorovali ho koaličný Smer a SNS. Poslanci sa spornej novele majú venovať už dnes. Podľa našich informácií však HZDS stále trvá na jej stiahnutí alebo zásadných zmenách. Rokovania koalície pokračujú.

ODNIESLA SI TO KAMERA

Keď sa premiér Fico vracal z rokovania s Vladimírom Mečiarom, odmietol odpovedať hlúčiku novinárov. Pri kliesnení si cesty pomedzi zástupcov médií zavadil jeho ochrankár nešetrne o kameramana televízie TA3. Podľa správ televízie JOJ ostala kamera po náraze nefunkčná a novinári sa nedočkali od šéfa vlády žiadnej odpovede.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu