Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nehorázny podvod pri predaji auta: Rodina dala za audi majland, bolo stočené a havarované

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

MEDZILABORCE - Radosť z nového auta im dlho nevydržala. Keď si rodina z Medzilaboriec hľadala nové auto, vybrali si audi od predajcu z Bánoviec nad Bebravou. Všetko šlo ako po masle do chvíle, než si nového tátoša priviezli domov. Tam zistili, že kúpili mačku vo vreci.

„Išli sme si ho pozrieť, absolvovali sme skúšobnú jazdu. Zdalo sa, že je všetko v poriadku,“ povedala Mariana pre denník Korzár. Predávajúci im ponúkol, že všetky potrebné kontroly vrátane STK a kontroly originality vykoná sám. Mal tým ušetriť čas kupujúcim. „Keď sme mu povedali, že chceme byť pri tom, odmietol. Vraj to všetko urobí, kým si po auto prídeme. Súhlasili sme,“ opísala dohovor s podvodníkom Mariana.

„V papieroch všetko sedelo. Počet kilometrov na tachometri súhlasil s údajmi v papieroch,“ povedala. Na všetko prišli až doma, keď údaje o aute overili po svojom. Auto vyrobené v Taliansku v roku 2010 malo stočené kilometre a bolo havarované.

Mačka vo vreci

„V roku 2016 malo najazdených 305 000 kilometrov, o rok neskôr 340-tisíc, na tachometri bolo pritom 151 000. Navyše bolo havarované, nesedela ani hrúbka laku. Kontrola originality bola vykonaná nesprávne,“ konštatovala nepekné prekvapenie Mariana, ktorá auto nechala podrobiť novej kontrole. Na tej zistili, že auto bolo celé servisované. „Všetky plechy boli dané dole, celé bolo nastriekané nanovo.“ Ako si pri kontrole mohli nevšimnúť stopy po havárii, Mariana nechápe.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages)

Rodina chce od zmluvy odstúpiť a vykonaný obchod zvrátiť. Auto boli ochotní vrátiť, ak im predajca vráti vyplatených 11 800 eur. Poslali mu aj predžalobnú výzvu. Na tú však predajca doteraz neodpovedal.

Podvedená rodina sa obrátila na políciu a Slovenskú obchodnú inšpekciu. Kontaktovať chce aj Ministerstvo dopravy SR. Auto medzitým používať nemôžu, nie je prihlásené.

Úrady začali konať

„Policajti z Bánoviec nad Bebravou začali trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu,“ povedal hovorca trenčianskych policajtov Pavol Kudlička.

Na podnet sa pozrela aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Na šéfa autobazáru podali okrem rodiny z Medzilaboriec podnety ďalší dvaja ľudia. „Keďže sa podnikateľský subjekt Tomáš R. - AUTO RUSNÁK, Bánovce nad Bebravou, na prevádzke nenachádzal, ani pri prešetrovaní predchádzajúcich podnetov od spotrebiteľov, bolo mu zaslané predvolanie na 17. septembra,“ povedala pre Topky hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

Na mieste zastihla inšpekcia iba pomocného pracovníka. Ten po preukázaní sa inšpektorov z miesta ušiel. „Maril tým priebeh kontroly, za čo bude začaté správne konanie,“ dodala Krkošová.

Viac o téme: AudiPodvodAutoPodvodníkStočené kilometre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu