Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Stred Slovenska v pozore: Chrípka je na vzostupe, chorobnosť sa oproti minulému týždňu zvýšila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Výskyt akútnych respiračných ochorení(ARO) stúpol v Banskobystrickom kraji tento týždeň v porovnaní s predchádzajúcim len mierne (zvýšenie o 2,2 percent), no na väčšej sile nabral výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Odborníci upozorňujú, že v tomto prípade chorobnosť stúpla o 17 percent, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 30 na 100.000 obyvateľov Banskobystrického kraja.

Najviac chorých na ARO bolo tento týždeň v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Revúca. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okrese Lučenec a Poltár. Ochorenia najviac postihli ekonomicky aktívne obyvateľstvo, ale aj najmenšie deti do piatich rokov a 6- až 14-ročné deti. Naopak, najmenej chorých je medzi seniormi.

Ako informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, RÚVZ so sídlom v Rimavskej Sobote hlásil tento týždeň sporadické ochorenie u dospelého muža z okresu Revúca na chabú parézu (obrnu).

Pacient bol hospitalizovaný na neurologickom oddelení s anamnézou bolesti chrbta, slabosťou a parestéziami (tlak na určité nervy). Spôsobujú mravčenie, šteklenie, znecitlivenie, pálenie, či brnenie, v tomto prípade na dolných končatinách. "Pacient bol preložený na infektologické oddelenie tamojšej nemocnice, kde mu odobrali biologický materiál a zabezpečili jeho prevoz do virologického laboratória RÚVZ Banská Bystrica," dodala Tolnayová.

Viac o téme: ChrípkaBanská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu