Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PN-ku stále berieme na ľahkú váhu: Za nerešpektovanie o ňu prišlo tento rok takmer 3000 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) v prvom polroku 2018 skontrolovala dodržiavanie liečebného režimu 47 083 práceneschopných poistencov. Ako vysvetlil hovorca poisťovne Peter Višváder, ide o kontrolu poistencov, či dodržiavajú liečebný režim predpísaný ošetrujúcim lekárom.

"Podozrenie na nerešpektovanie liečebného režimu SP zistila u 11 841 z nich a z tohto počtu ošetrujúci lekári ukončili PN-ku 2 721 občanom," uviedol Višváder.

Ďalšou kategóriou boli prípady, keď Sociálna poisťovňa zistila porušenie liečebného režimu, napríklad keď sa poistenec nezdržiaval na určenej adrese, alebo vykonával činnosť, na ktorú bol uznaný dočasne práceneschopným. Z tohto dôvodu Sociálna poisťovňa v prvom polroku 2018 zastavila nemocenské 448 poistencom v celkovej sume 35 648,05 eura.

Za porušenie iných povinností, ako keď napríklad práceneschopný neprišiel na kontrolu k ošetrujúcemu lekárovi, či neoznámil Sociálnej poisťovni ukončenie PN do troch dní, Sociálna poisťovňa uložila 56 pokút, uzavrel Višváder.

Viac o téme: PráceneschopnosťSociálna poisťovňaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu