Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hanbu Bratislavy prisľúbili opraviť: Práce na Hlavnej stanici dodnes nezačali

Hlavná stanica Bratislava
Hlavná stanica Bratislava (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - S opravou Hlavnej stanice v hlavnom meste SR Bratislave zatiaľ nezačali, hoci sa na tom začiatkom júna dohodli primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s premiérom Petrom Pellegrinim. Vláda SR chce pomôcť hlavnému mestu Bratislave s revitalizáciou Hlavnej stanice. Urobiť to chcú v súvislosti s Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji, ktoré budú na Slovensku o rok.

Budova hlavnej stanice nie je majetkom mesta, vlastnia ju Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). „Všetky zmeny hlavnej stanice sú v kompetencii ŽSR, ktorá sa jej premenou zaoberá. Vedenie železníc pripravuje potrebné kroky a podklady, k ich uskutočneniu je však nevyhnutné aj dostatočné finančné krytie,“ uviedla začiatkom augusta hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Ako ďalej dodala, bližšie informácie poskytujú železnice. Tie však na otázky o oprave Hlavnej stanice doteraz neodpovedali. „Mesto tlačí na vládu, aby stanicu opravili, keďže jej súčasný stav je podľa primátora hanbou Bratislavy ako hlavného mesta SR. Zo spoločného stretnutia primátora s premiérom vzišiel prísľub, že premiér vyvinie iniciatívu a tlak na železnice, aby v tejto záležitosti urýchlene konali,“ spomenula hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Peter Pellegrini po júnovom stretnutí s primátorom Bratislavy novinárom povedal, že podľa neho existujú dve možnosti. Buď pristúpia k čiastkovej rekonštrukcii, aby stanica za krátky čas vyzerala lepšie a mala kvalitnejšie služby, druhou možnosťou je, aby sa štát zaoberal celkovou rekonštrukciou stanice. Premiér tiež zhrnul, že železničná stanica je hanbou a nechce, aby sa republika za jej stav pred hokejovými fanúšikmi zo sveta hanbila.

O projekte rekonštrukcie predstaničného priestoru pred Hlavnou stanicou Bratislava sa hovorí už dlhé roky. Doteraz však zo žiadnou rozsiahlou rekonštrukciou nezačali. Priestor pred hlavnou železničnou stanicou začali mesto pred tromi rokmi skrášľovať na vlastné náklady. Upravili chodníky, vybudovali bezbariérový priechod k hlavnej stanici, zúžili stredové parkovisko, osadili nové dopravné značenie, namaľovali zábradlia a opravili lavičky. Na tieto opravy malo mesto vyčlenených približne 220-tisíc eur. Neskôr opravili aj eskalátory, mesto to vyšlo na ďalších 200-tisíc eur, ktoré podľa primátora išli z ušetrených peňazí.

Viac o téme: RekonštrukciaBratislavaHlavná stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu