Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragická správa z Vysokých Tatier: Turista sa zrútil z hrebeňa, pád neprežil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

VYSOKÉ TATRY - Turista vo Vysokých Tatrách neprežil pád z hrebeňa vedúceho na Hincovu vežu. Horských záchranárov požiadali v sobotu v poludňajších hodinách o pomoc poľskí turisti. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Hrôza v Bratislave: Pád z 8. poschodia, ženu (†55) našli ležať pod oknami nemocnice

„Vysokohorský turista po páde vyše 100 metrov cez niekoľko prahov sa nachádzal na skalnatom suťovisku. Horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorých posádka zobrala na palubu v Starom Smokovci horského záchranára a spoločne leteli do Mengusovskej doliny,“ uvádza HZS.

Tragická správa z Vysokých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Horská a záchranná služba)

Turista pri páde utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Záchranári jeho telesné pozostatky transportovali do márnice v Starom Smokovci.

Poľská turistka si zranila nohu

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) v Západných Tatrách a leteckí záchranári zo Žiliny leteli v sobotu na pomoc 36-ročnej poľskej turistke, ktorá si zranila nohu na turistickom chodníku pod Račkovým sedlom a nebola schopná samostatnej chôdze.

"Po vysadení horského záchranára, ktorý jej poskytol neodkladnú prednemocničnú starostlivosť, ju spolu so záchranárom HZS evakuovali pomocou palubného navijaku priamo z terénu. Po vysadení horského záchranára v ústí Žiarskej doliny pokračovala letecky do nemocnice v Liptovskom Mikuláši na ďalšie ošetrenie," informovala HZS na svojej internetovej stránke.

Podvečerné zásahy

Pomoc horských záchranárov z Vysokých Tatier potrebovali turisti aj v sobotu podvečer. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke, spolu s leteckou posádkou zasahovali trikrát. „Poľská turistka nachádzajúca sa pod Vyšným Kopským sedlom si poranila dolnú končatinu a nebola schopná samostatne pokračovať v chôdzi, preto požiadala horských záchranárov o pomoc,“ uvádza HZS s tým, že horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorí turistku evakuovali priamo z terénu na heliport v Starom Smokovci, kde ju odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci (RZP).

Následne s horským záchranárom na palube leteli na pomoc dvojici poľských horolezcov, ktorí neboli schopní dokončiť cestu Martinka na Gerlachovský štít. „Horolezkyňa bola celkovo vyčerpaná a nebola schopná túru dokončiť. Horský záchranár bol vysadený pri horolezcoch a postupne ich posádka vrtuľníka pomocou palubného navijaku evakuovala  a transportovala na heliport do Starého Smokovca,“ informuje HZS. Vyčerpanú Poľku z heliportu transportovala posádka RZP do popradskej nemocnice.

Do tretice leteli záchranári pre 56-ročnú Slovenku, ktorá pociťovala nevoľnosť na Tatranskej magistrále neďaleko Batizovského plesa. „Po skončení zásahu na Gerlachovskom štíte letecký záchranári transportovali turistku na heliport v Starom Smokovci, kde ju odovzdali privolanej posádke RZP,“ píše HZS.

Viac o téme: PádVysoké TatryHincova veža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu