Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Leteckí záchranári boli dnes v pohotovosti: Pomáhali zranenej cyklistke aj turistom v Tatrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

POPRAD – Pri viacerých úrazoch zasahovali v sobotu leteckí záchranári z Popradu. Ich pomoc potrebovala najskôr 62-ročná cyklistka, ktorá v obci Osturňa (okres Kežmarok) spadla z bicykla a utrpela vážny úraz hlavy. Zranenú ženu našli na mieste okoloidúci, ktorí jej zavolali pomoc.

"Lekárka bola na miesto nehody spustená pomocou lanovej techniky. Pacientka už bola pri vedomí, v spolupráci s pozemnými záchranármi bola ošetrená a s úrazom hlavy v stabilizovanom stave letecky prevezená do popradskej nemocnice," informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Záchranári s vrtuľníkom následne smerovali do Vysokých Tatier k Žabím plesám. Na turistickom chodníku spadol 38-ročný turista, čím si spôsobil úraz dolnej končatiny a v zostupe už nedokázal pokračovať samostatne ďalej. "V transportnej sedačke bol z miesta evakuovaný, počas medzipristátia mu lekárka doplnila potrebnú liečbu a  záchranársky vrtuľník s pacientom opäť smeroval do popradskej nemocnice," uviedla Hopjaková.

Tretia požiadavka o pomoc prišla z najvyššieho vrchu Západných Tatier, z vrchu Bystrá, kde skupinku turistov zo Slovenska zasiahol blesk. "Štyridsaťdeväťročná žena ostala v bezvedomí, utrpela ľahšie popáleniny celého tela, úraz chrbtice a dolnej končatiny. Aj pri tomto zásahu použili leteckí záchranári techniku palubného navijaka, pomocou ktorého bola lekárka spolu s horským záchranárom z paluby vysadená priamo k zranenej," konštatovala Hopjaková. Turistka už bola pri vedomí, po ošetrení bola z miesta evakuovaná a v stabilizovanom stave záchranárskym vrtuľníkom prevezená do nemocnice v Poprade.

Viac o téme: BicykelZáchranáriTuristiZranenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu