Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza Nočných vlkov na Slovensku naberá obrátky: Minister žiada vrátiť vojenskú techniku

Na snímke základňa ruského motorkárskeho gangu Noční vlci v Dolnej Krupej Zobraziť galériu (5)
Na snímke základňa ruského motorkárskeho gangu Noční vlci v Dolnej Krupej (Zdroj: TASR/Prezídium PZ SR Bratislava)

BRATISLAVA - Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) nariadil dočasné pozastavenie výkonu funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviča. Reagoval tak na prípad zapožičania vojenskej techniky, ktorá sa nachádza v Dolnej Krupej pri Trnave v areáli budovy, kde má sídliť slovenská pobočka kontroverzného ruského motorkárskeho gangu Noční vlci. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

FOTO Motorkári Noční vlci už aj na Slovensku: Veľké sídlo pri Trnave, šéfom je známy Kaliňáka

Rezort obrany tvrdí, že bola bez vedomia ministra podpísaná zmluva o prenájme techniky medzi VHÚ s Múzeom historických vozidiel Trnava, ktorej konateľom je Jozef Hambálek. "Je zrejmé, že riaditeľ VHÚ Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia, a tým prekročil svoje kompetencie," spresnila Capáková. Minister mu preto až do vyšetrenia všetkých okolností dočasne pozastavil výkon funkcie riaditeľa VHÚ.

Gajdoš zároveň nariadil okamžité ukončenie zmluvy s dotknutým občianskym združením a vrátenie techniky. "A to aj napriek tomu, že ide o múzejné kusy, čiže nefunkčnú a znehodnotenú techniku, s ktorou už nie je možné plniť úlohy, pre ktorých účel bola vyrobená," podotkla hovorkyňa.

Kauza Nočných vlkov na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Jozef Vydra)

Minister obrany tiež nariadil VHÚ preveriť a skontrolovať všetky zmluvy, ktoré má uzatvorené s občianskymi združeniami. V prípade čo i len podozrenia z činnosti týchto občianskych združení, ktorá by mohla poškodiť dobré meno VHÚ či rezortu obrany, nariadil Gajdoš tieto zmluvy okamžite vypovedať, prípadne aj zvážiť ďalšie právne kroky. "Ministerstvo obrany zdôrazňuje, že súčasné vedenie žiadnu techniku občianskemu združeniu Múzeum historických vozidiel Trnava so sídlom v Dolnej Krupej nepredalo a dištancuje sa od toho, ak tak bolo urobené za predchádzajúcich ministrov obrany," skonštatovala Capáková.

Kauza Nočných vlkov na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Tanky a obrnené transportéry je podľa zákona možné odpredávať iba právnickým osobám, ktoré majú platné povolenie na obchodovanie s vojenským materiálom. Takéto povolenie vydáva ministerstvo hospodárstva a je platné päť rokov. V prípade, že ide o zberateľov, tí musia mať platné osvedčenie o zápise do registra zberateľov znehodnotených výrobkov obranného priemyslu. Rovnako ho vydáva ministerstvo hospodárstva. Toto osvedčenie oprávňuje vlastníka nakladať iba so znehodnotenými výrobkami obranného priemyslu.

Kauza Nočných vlkov na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

O objekte klubu Nočných vlkov v Dolnej Krupej vie aj polícia. Vojenské stroje v areáli budovy sú podľa nej historickými exponátmi, ktoré mali byť vystavené a prístupné verejnosti na jeseň. Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR.

"Celú situáciu v súvislosti s týmto objektom monitorujeme a v prípade akéhokoľvek podozrenia na protiprávnu činnosť okamžite zasiahneme," deklaruje polícia, ktorá doposiaľ nezaznamenala žiadne protiprávne konanie, priestupok ani trestný čin. Na slovenskú základňu ruského motorkárskeho gangu Noční vlci sa plánujú na rokovaní brannobezpečnostného výboru parlamentu pýtať ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) poslanci strany SaS. 

Reakcie politikov 

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) musí podľa opozičnej strany SaS prehodnotiť právne aspekty pôsobenia kontroverzného ruského motorkárskeho gangu Noční vlci na Slovensku. SaS žiada posúdiť registráciu príslušného občianskeho združenia na základe nových medializovaných poznatkov.

Dočasné odvolanie riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviča za poskytnutie historickej vojenskej techniky slovenskej pobočke ruských Nočných vlkov v Dolnej Krupej (okres Trnava) vytvára podľa poslanca parlamentu Ľubomíra Galka (SaS) precedens, ako by mal štát postupovať pri chybách svojich predstaviteľov. Ministerstvo obrany vyhlásilo, že Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie občianskeho združenia Múzeum historických vozidiel Trnava, a tým prekročil svoje kompetencie. 

Kauza Nočných vlkov na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Ak je pochybné pozadie občianskeho združenia, ktoré zastrešilo Nočných vlkov a umožňuje vo svojom areáli v Dolnej Krupej aj cvičenia slovenskej polovojenskej organizácii Slovenskí branci, prečo ministerstvo vnútra umožnilo jeho registráciu. Azda nie iba preto, lebo bývalý minister vnútra Robert Kaliňák je dobrým kamarátom s vlastníkom a prevádzkovateľom tohto objektu Jozefom Hambálkom,“ uviedol Galko.

Poslanec Národnej rady SR Martin Klus (SaS) tvrdí, že podľa zákona o združovaní občanov môže ministerstvo vnútra rozhodnúť o rozpustení občianskeho združenia. "Ak je jeho cieľom popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov, roznecovať nenávisť a neznášanlivosť či podporovať násilie alebo inak porušovať ústavu a zákony," podotkol. Na slovenskú základňu ruského motorkárskeho gangu Noční vlci sa plánujú pýtať poslanci strany SaS ministerky vnútra na rokovaní brannobezpečnostného výboru parlamentu.

O objekte klubu Nočných vlkov v Dolnej Krupej vie aj polícia. Vojenské stroje v areáli budovy sú podľa nej historickými exponátmi, ktoré mali byť vystavené a prístupné verejnosti na jeseň. Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. "Celú situáciu v súvislosti s týmto objektom monitorujeme a v prípade akéhokoľvek podozrenia na protiprávnu činnosť okamžite zasiahneme," deklaruje polícia, ktorá doposiaľ nezaznamenala žiadne protiprávne konanie, priestupok ani trestný čin.

Noční vlci k nám prichádzajú provokovať demokratov, robiť nábor ľudí, ktorí sú schopní strieľať na Donbase proti Ukrajine. Povedal to na dnešnej tlačovej besede poslanec Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Ján Budaj. Podľa neho Noční vlci prinášajú posolstvo rozvracania EÚ a rozbitia NATO a propagujú režim, ktorý zásadným spôsobom odobral ľudom ľudské práva a slobody.

Viac o téme: GangTankyMiloslav ČaplovičDolná KrupáNočná vlci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu