Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aliancia za čistú hru - Clarify očakáva razantnejší boj štátu voči nelegálnemu hazardu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Občianske združenie Aliancia za čistú hru - Clarify podporuje zásahy štátu voči nelegálnemu hazardu, či sa už to týka čiernych kamenných prevádzok, alebo nelegálnych online hazardných hier. Zároveň však od finančnej správy, ktorá nielen upozorňuje verejnosť na prevádzkovateľov nelegálneho hazardu na internete, ale už rok zverejňuje zoznam zakázaných webových sídiel s nelegálnym hazardom, očakáva tvrdší a razantnejší postup.

"Momentálne je zakázaných 202 webstránok. Na prvý pohľad to znie pekne, ale realitou je, že tých webových stránok, ktoré ponúkajú online hazardné hry bez licencie od ministerstva financií, je oveľa viac. Zároveň varujeme rezort financií, aby nepodľahol tlaku tzv. občianskych aktivistov, ktorí sú proti liberalizácii trhu s online hazardom. Nevieme koho záujmy tým obhajujú, ale isto vieme, že určite nie záujmy štátu ani ľudí. Ich populistický prístup, podobne ako v prípade snahy zakázať v mestách a obciach všetky legálne herne a kasína, aj v prípade internetového hazardu len podporuje čierny trh s hazardom, prevádzkovateľov nelegálneho online hazardu a podsvetie," upozorňuje zástupca riaditeľa združenia Tomáš Szmrecsányi.

Aliancia za čistú hru - Clarify očakáva od rezortu financií kvalitne pripravený nový zákon o hazardných hrách. Taký zákon, ktorý za prísnych kritérií umožní pôsobenie zodpovedných súkromných firiem v oblasti internetového hazardu na území Slovenska, lebo súčasný stav, kedy má štátna firma monopol, len podporuje nelegálny internetový hazard, na čo dopláca nielen štátny rozpočet, ale aj ľudia, ktorí bez akejkoľvek kontroly môžu ľahko prepadnúť závislosti od hazardných hier.

"Len prísny, adresný, ale zároveň nie extrémistický zákon o hazardných hrách, vyhovujúci jedine populistickým politikom a aktivistom, môže priniesť poriadok a systém aj do online priestoru a zároveň aj ochranu hráčov. Upozorňujeme aj súčasných klientov nelegálnych webových sídiel, že veľmi riskujú stratu investovaných peňazí," dodáva Tomáš Szmrecsányi.

Kontrola nelegálneho hazardu sa dostala do kompetencie finančnej správy na základe novely zákona o hazardných hrách, ktorá upravila podmienky dozoru nad poskytovaním internetových hazardných hier. Prvý prehľad webových sídiel zverejnila finančná správa v júli minulého roku. Vtedy sa v ňom nachádzalo 10 webstránok. V súčasnosti je v zozname 202 webových sídiel s nelegálnym hazardom.

Finančná správa z neho vyradila už 42 subjektov z dôvodu ukončenia poskytovania zakázanej ponuky. Zamestnanci finančnej správy podnikli opatrenia voči 449 webovým sídlam, pričom 19 subjektov prestalo poskytovať službu ešte pred oficiálnym zaslaním výzvy. Subjekty, ktorým bola zaslaná oficiálna výzva, majú 10 dní na to, aby nelegálnu činnosť ukončili, pričom na základe výzvy tak urobilo 182 z nich.

Súd na základe žiadosti finančnej správy vydal už 13 príkazov na zamedzenie vykonania platobnej operácie v prospech účtov nelegálnych prevádzkovateľov a 86 príkazov na zamedzenie prístupu k webovému sídlu s nelegálnym obsahom. Za prevádzkovanie zakázaných ponúk môže byť uložená pokuta až do výšky 500.000 eur. Informovala o tom verejnosť Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy.

Viac o téme: SlovenskoAliancia za čistú hruNelegálny hazard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu