Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dopravné obmedzenia v Maďarsku, diaľnici sa radšej vyhnite: FOTO Budú sa tvoriť zápchy

Dopravná zápcha Zobraziť galériu (5)
Dopravná zápcha (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Na maďarskej diaľnici M1 prebiehajú rozsiahle rekonštrukčné práce. Potrvajú celé leto a ovplyvnia aj Slovákov. Na niektorých úsekoch smerom do Bratislavy i Budapešti sa musia vodiči vyzbrojiť trpezlivosťou. Môžu sa totiž tvoriť obrovské kolóny a zápchy.

Od 9. do 12. júla môžu vodiči rátať s viacerými obmedzeniami i s uzávierkou jedného pruhu kôli úprave povrchu diaľnice. Informoval o tom maďarský portál utinform.hu. V rámci obnovy diaľnice sa robia ďalšie rozsiahle práce ako výmena zvodidiel, niektorých značiek, v blízkosti ciest sa bude kosiť i zbierať smetie. Opravy však potrvajú celé leto.


Dovolenková sezóna vypukla: Tieto cesty budú pre Slovákov peklo, prinášame vám praktický zoznam


Na miestach budú pohyblivé vozidlá, ktoré budú označovať obmedzenia i smer jazdy. V prípade obrovských kolón a niekoľkohodinových zdržaní sa pracovníci na čas stiahnu, kým budú zápchy pretrvávať. Obmedzenia budú na niekoľkých cestách v Maďarsku. Slovákov najviac ovplyvnia zápchy na diaľnici M1 v oboch smeroch, a to v smere do Budapešti i na Slovensko k hraničnému priechodu Rusovce-Rajka. Na úseku medzi Budapešťou a Hegyeshalomom rátajte s obmedzeniami a zápchami v oboch smeroch.

Aktuálne obmedzenia

V pondelok budú prebiehať opravy smerom na Hegyeshalom medzi 100 a 103 kilometrom. V utorok v tom istom smere budú opravy pokračovať medzi 93 a 95 kilometrom. V stredu budú opravovať úsek cesty smerom na Győr (99 až 100 km) a v nedeľu v tom istom smere medzi 82 a 83 kilometrom. 

Opravy na maďarskej diaľnici M1 smerom do Budapešti

Opravy na maďarskej diaľnici
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: utinform.hu)

Opravy na maďarskej diaľnici
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: utinform.hu)

V stredu prebehnú opravy v smere na Budapesť medzi 96 a 98 kilometrom a vo štvrtok medzi 66 a 71 kilomtreom. Na všetkých úsekoch budú dopravné obmedzenia a obchádzku v týchto smeroch budujú odborníci. Počas veľkoplošného asfaltovania a opráv sa môžu používať iba dva pruhy v každom smere, rýchlosť bude obmedzená na 60 km/h. Cestari preto predpokladajú rozsiahle zápchy, ktoré výrazne spomalia dopravu v týchto úsekoch. 

V Maďarsku prebiehajú rozsiahle rekonštrukcie ciest

Dopravné obmedzenia v Maďarsku,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: utinform.hu)

Dopravné obmedzenia v Maďarsku,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: utinform.hu)

Opravy potrvajú celé leto

Maďarská diaľnica M1, ktorá vedie z Budapešti k rakúskym hraniciam, ale je napojená aj na cestu k maďarsko-slovenskému hraničnému priechodu Rusovce-Rajka smerujúcu do Bratislavy, bude do augusta tohto roka plná dopravných obmedzení. Agentúru MTI o tom informovalo Ministerstvo národného rozvoja (NFM). Okrem rekonštrukcie povrchu medzi Budapešťou a Tatabányou budú cestári pripravovať aj rozšírenie diaľnice pred Budapešťou na tri jazdné pruhy v oboch smeroch. 

Na jarno-letnú opravu diaľnice vyčlenila maďarská správa ciest (Magyar Közút Nonprofit Zrt.) 4,5 miliardy forintov (14,5 milióna eur). Rezort národného rozvoja pripomína, že M1 je jednou z najstarších diaľnic v Maďarsku. Jej úseky pred hlavným mestom boli postavené starou technológiou pred 40 rokmi. Polovica vozidiel, ktoré nimi prechádzajú, sú kamióny a nákladné autá. 

Okrem extrémnych poveternostných vplyvov sa na terajší zlý stav vozovky podpísala aj skutočnosť, že počet vozidiel v uplynulých rokoch neúmerne stúpol. Na zhruba 50-kilometrovom úseku medzi Budapešťou a Tatabányou sú v súčasnosti pre zlý stav vonkajšieho jazdného pruhu, v ktorom jazdia nákladné autá, zavedené viaceré obmedzenia rýchlosti až na 80 km/h a niekde vonkajšie pruhy úplne uzatvorili, čím sa tam často vytvárajú kolóny.

Viac o téme: DiaľnicaOprava ciestMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu