Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké porovnanie cien benzínov v Európe! Cestou na dovolenku sa oplatí tankovať v zahraničí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images / djedzura)

BRATISLAVA - Dovolenka autom sa tento rok predraží. Môžu za to zvýšené ceny benzínu a nafty. Vplyvom zdražovania cien pohonných hmôt zaplatíme za naftu či benzín na Slovensku najvyššie sumy za posledné tri roky. Podľa slov odborníka na dopravu Jozefa Vydru sa pri plánovaní trasy k moru oplatí myslieť aj na to, kde natankujete. Môžete totiž ušetriť.

„Oproti minulému roku sledujeme zvýšenie o 10 až 15 centov za liter,“ povedal Vydra z portálu Podkapotou.sk. „Priemerné ceny benzínu sa momentálne pohybujú vyše 1,40 eur za liter v porovnaní s 1,25 minulý rok,“ opísal situáciu expert.

Slovákom sa preto viac oplatí tankovať v zahraničí. „Ceny mimo hraníc sú oveľa prívetivejšie. Najvýhodnejšie je pre nás dlhodobo Poľsko. Nasleduje Česko a Maďarsko,“ hovorí expert. V Poľsku môžete ušetriť až vyše 20 centov za liter, v Maďarsku asi 15 centov a v Česku okolo 10 centov za liter. Výhodné je tento rok tankovať aj v Rakúsku.

Niektoré stanice sa z nepriaznivej situácie u nás snažia vyťažiť a prilákať slovenských vodičov. „Najlepšie ceny nájdu vodiči vo vnútrozemí, nehľadajte ich ale na diaľniciach,“ avizuje Vydra.

Tankovanie na dovolenke

Čísla na tabuliach pri čerpacích staniciach nepotešia šoférov v Taliansku, Grécku, či Portugalsku. Najviac za benzín zaplatíme v Grécku, kde sa priemerné ceny pohybujú okolo 1,66 eur za liter. V Taliansku dáme potom asi 1,63 eur za jeden liter benzínu. Pri cestách do takých destinácii sa preto oplatí natankovať pred prekročením hraníc. Výhodne sú v tomto prípade čerpačky v Slovinsku, Srbsku, Macedónsku či Bulharsku, kde je cena ešte lepšia než u našich susedov za Tatrami.

Veľké porovnanie cien benzínov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

„V dovolenkových destináciách sa najviac oplatí tankovať mimo diaľnic a hlavných ťahov,“ radí Vydra. Platí to najmä pre Chorvátsko, kde sa priemerné ceny podobajú tým slovenským, i keď to tak na hlavných ťahoch nevyzerá. Rozdiely sú aj medzi obsluhovanými a samoobslužnými čerpacími stanicami.

Kde tankujú Slováci

Pripravili sme pre vás tabuľku s aktuálnymi priemernými cenami benzínu v populárnych európskych destináciách. Ceny sú v eurách za jeden liter benzínu N95.

 Bulharsko 1,13
 Poľsko 1,17
 Maďarsko 1,25
 Rakúsko 1,29
 Česko 1,29
 Srbsko 1,29
 Španielsko 1,32
 Slovinsko 1,34
 Slovensko 1,40
 Chorvátsko 1,42
 Francúzsko 1,54
 Portugalsko 1,58
 Taliansko 1,63
 Grécko 1,66
Viac o téme: DovolenkaBenzínRopaPohonné hmoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu