Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dôležitá výstraha pre Slovensko: Útočí kliešťová choroba, hospitalizovali šesť pacientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUČENEC – Viacero laboratórne potvrdených prípadov kliešťovej encefalitídy a podozrení na túto chorobu zaznamenali v uplynulých dňoch pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici a Lučenci. Všetci pacienti majú podľa epidemiológov klinické príznaky kliešťovej encefalitídy a pozitívnu epidemiologickú anamnézu – konzum nepasterizovaného kozieho syra, vyrobeného na neregistrovanej farme v okrese Veľký Krtíš.

„Celkovo bolo hospitalizovaných na infekčnom oddelení v Lučenci a Banskej Bystrici šesť osôb s klinickými príznakmi, z toho v troch prípadoch bola laboratórne potvrdená kliešťová encefalitída. Na výsledky ostatných troch osôb naďalej čakáme,“ uvádza na margo výskytu encefalitídy vo svojom stanovisku RÚVZ Lučenec.

Podľa slov hovorkyne banskobystrického RÚVZ Márie Tolnayovej opatrenia pred ďalším šírením tejto choroby vykonali odborníci RÚVZ Veľký Krtíš v spolupráci s príslušnou regionálnou veterinárnou a potravinovou správou. „Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Vyhľadávajú a vyšetrujú sa ďalšie osoby v ohnisku nákazy,“ dodala hovorkyňa.

Kliešťová encefalitída je akútne horúčkové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Môže mať jednofázový alebo dvojfázový priebeh. Pri jednofázovom priebehu sa vyskytujú ťažkosti ako silné bolesti hlavy, horúčka a slabosť, ktoré sa stupňujú. Pri dvojfázovom priebehu ochorenia sa v prvej fáze objavuje zvýšená teplota, bolesti hlavy, poruchy spánku a niekedy sa pridružia gastrointestinálne ťažkosti. Inokedy v klinickom obraze prevládajú bolesti v chrbte, kĺboch alebo v končatinách.

Pre druhú fázu ochorenia sú charakteristické príznaky postihnutia centrálnej nervovej sústavy, psychické poruchy, zhoršenie pamäti, dezorientácia, labilita nálad, podráždenosť a stavy úzkosti. Táto fáza môže aj chýbať, alebo po fyzickej námahe a slnení sa stav zhoršuje. Ochorenie sa prevažne končí úplným uzdravením, výnimočne sa končí smrťou.

Kliešť môže chorobu preniesť okrem človeka aj na zvieratá a od takýchto infikovaných jedincov sa môže nakaziť i človek. Nákaze sú vystavené hlavne kozy, prípadne ovce. Nemajú zvláštne klinické príznaky, ale vírus kliešťovej encefalitídy sa krvou dostáva do mlieka. Kliešťová encefalitída sa tak môže preniesť aj pri konzumácii mlieka nakazených kôz a výrobkov z tohto mlieka, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované.

Viac o téme: KliešteEncefalitídaKozí syr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu