Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odchody a príchody zamestnancov v RTVS nie sú dôvodom na znepokojenie, tvrdí vedenie

Jaroslav Rezník
Jaroslav Rezník (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - V RTVS nedochádza k žiadnym udalostiam, ktoré by mali vyvolávať znepokojenie verejnosti, novinárov ani zástupcov akademickej obce. RTVS má legitímne zvoleného generálneho riaditeľa a menovaný manažment, ktorí pracujú v prospech všetkých koncesionárov verejnoprávnej inštitúcie. Uvádza sa to v oficiálnom stanovisku RTVS, ktoré poslala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Odchody a príchody zamestnancov, v minulosti v neporovnateľne masívnejšej podobe ako je to v súčasnosti v RTVS, sú podľa vedenia prirodzeným dôsledkom nástupu každého nového manažmentu a v žiadnom prípade nie sú dôvodom na znepokojenie. RTVS si naďalej bude udržiavať svoju nezávislosť, verejnoprávnosť, bude zdrojom kvalitných, overených a dôveryhodných informácií, čomu napomôže aj vybudovanie tímu dátovej žurnalistiky, na ktorom sa začne pracovať, konštatuje stanovisko.

"Vážime si princípy demokracie a pluralitu názorov. Od týchto atribútov sa odvíja pracovné nastavenie a diskusia s redaktormi spravodajstva RTVS. Pracujú v maximálne slobodnej atmosfére, bez akýchkoľvek vonkajších alebo vnútorných zásahov a politických vplyvov do tvorby ich spravodajských príspevkov či výberu tém. V interných diskusiách sa zdôrazňuje, aby boli vyvážené, objektívne, nestranné a dôveryhodné a aby ich tak vnímali aj naši diváci a poslucháči. Vedeniu RTVS ide od samého začiatku o to, o čom je pridaná hodnota verejnoprávnosti – prinášať informácie pre všetkých a z každého názorového spektra," dodáva sa v stanovisku.

RTVS v piatok 27. apríla nepredĺžil zmluvy štyrom externým pracovníkom spravodajstva RTVS. Výpovede dostali štyria redaktori televízneho spravodajstva Jana Masárová, Matúš Dávid, Matúš Baňovič a Kristián Čekovský, výpoveď dala redaktorka a moderátorka rozhlasového spravodajstva Jana Maťková a editorka a dramaturgička Nikola Bajánová. Generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka Transparency International Slovensko vyzvala, aby zastavil prepúšťanie redaktorov a zvolil ústretový prístup k novinárom, ktorí sú znepokojení manažérskymi zmenami v redakcii.

Filozofická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave tiež informovala, že so znepokojením vníma dianie vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Ako ďalej uviedla fakulta vo svojom vyjadrení, „budúcich žurnalistov vzdelávame na našej fakulte už vyše 60 rokov, aj preto nám osud verejnoprávnej žurnalistiky nie je ľahostajný. Ako v minulosti, tak aj dnes považujeme slobodu slova a slobodu tlače za kľúčové a neoddeliteľné súčasti nielen akademickej práce, ale aj života v demokratickej spoločnosti“.

Viac o téme: SlovenskoRTVSJaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu