Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lipšic: Harabin nepozná vlastné kompetencie

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti nepozná vlastné kompetencie, tvrdí vo svojom stanovisku poslanec Národnej rady SR za KDH a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic.

Reagoval tak na stanoviská ministra spravodlivosti Štefana Harabina, ktorý plánuje za rezort spravodlivosti predložiť ešte tento rok na pripomienkové konanie opravy trestných kódexov. Tie by mali obsahovať aj možnosť dovolania voči dohode o vine a treste. MS na čele s Harabinom totiž nesúhlasí s neprimerane nízkymi trestami pri dohode o vine a treste pri závažnejších trestných deliktoch.

V súčasnosti podľa Harabina nemôže voči takto uzavretej dohode podať dovolanie na Najvyšší súd SR ani generálny prokurátor a ani minister spravodlivosti. "Osobne som vo funkcii ministra spravodlivosti podával desiatky sťažností pre porušenie zákona, najmä v prípadoch organizovaného zločinu. Prvým predpokladom konania ministra je však znalosť vlastných kompetencií," uviedol Lipšic.

Podľa neho "je veľmi smutné, ak ani po 14 mesiacoch vo funkcii nepozná minister spravodlivosti Trestný poriadok, ktorý je účinný takmer dva roky". "Vo svojom dnešnom vyhlásení podrobil minister Harabin kritike, že generálny prokurátor ani minister spravodlivosti nemôže podať dovolanie proti rozsudku, ktorým je schválená medzi prokurátorom a obvineným dohoda o vine a treste," uviedol Lipšic. Ako dnes agentúru SITA informoval Lipšic, ministerstvo si môže svoje právomoci týkajúce sa dohody o vine a treste overiť v Trestnom poriadku, kde je možnosť podať dovolanie zverená priamo ministrovi spravodlivosti.

Podľa Lipšica sú podobné vyjadrenia MS v úplnom rozpore s návrhmi, na ktorých ministerstvo pracuje. "Posledná známa verzia návrhu novely Trestného zákona ministerskej komisie totiž počítala nielen so znížením sadzieb za najťažšie zločiny, ale aj so zmiernením podmienok na dohodovacie konanie – teda, aby prokurátor mohol pri dohodovacom konaní súhlasiť s výraznejším znížením trestu, ako je to možné doposiaľ," komentoval zámer MS bývalý šéf rezortu spravodlivosti. Ako uviedol ďalej Lipšic, minister spravodlivosti nekoná ani vo veci návrhov na podanie dovolania, ktoré mu predložil generálny prokurátor, čo vyplýva zo správy o činnosti prokuratúry za rok 2006.

Dohodovacie konanie sa podľa Lipšica za rok a pol účinnosti trestných kódexov mimoriadne osvedčilo. "V prvom roku účinnosti trestných kódexov bolo uzatvorených takmer 3 000 dohôd o vine a treste. Tento inštitút nielen zrýchlil trestné konanie, ale bol využitý aj vo viacerých prípadoch organizovaného zločinu, kde spolupráca "korunných svedkov“ umožnila postavenie mnohých páchateľov najťažších zločinov pred súd," uviedol Lipšic.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu