Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNY ZVRAT Gašpar zostáva, Drucker končí

Tomáš Drucker Zobraziť galériu (4)
Tomáš Drucker (Zdroj: Foto: TASR/Pavol zachar)

BRATISLAVA - Minister vnútra Tomáš Drucker je od štvrtka hospitalizovaný v bratislavskej nemocnici. Celé Slovensko pritom čakalo na jeho verdikt, čo s policajným prezidentom Tiborom Gašparom. To, či ho odvolá alebo nie, mal oznámiť koncom minulého týždňa.

Brífing ministra vnútra Tomáša Druckera

Gašpara neodvolá, Drucker končí

"Nemyslím si, že je správne a spravodlivé odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Nenašiel som také dôkazy, pre ktoré by som ho odvolal," povedal na brífingu Tomáš Drucker a rozhodol sa, že požiada prezidenta Andreja Kisku o to, aby ho odvolal z funkcie.

Drucker vo funkcii končí
Zobraziť galériu (4)
Drucker vo funkcii končí  (Zdroj: Vlado Anjel)

Drucker nechce byť tým, kto polarizuje spoločnosť. Podľa neho nie je správne "tvrdé odvolanie" Gašpara. "Za týchto okolností nemám právo ostávať vo funkcii," povedal s tým, že to považuje za správne rozhodnutie a odchádza do súkromného života.

Vláda Pellegriniho dostala ďalší úder

Podľa Ľubomíra Galka z SaS sa od Tomáša Druckera očakávalo, že využije svoju kompetenciu ministra vnútra a odvolá z postu prezidenta Policajného zboru nedôveryhodného Tibora Gašpara.

"Ukázalo sa, že vnútornú silu na tento krok nepozbieral, ale zároveň nebol ochotný podvoliť sa vedeniu Smeru-SD, ktoré na neho tlačilo, aby Gašpara vo funkcii ponechal. Riešením je jeho demisia, ktorá ho usvedčuje, že nedokázal svoju novú funkciu pretaviť do správnych rozhodnutí," píše v stanovisku Galko.

Podľa neho dostala vláda Petra Pellegriniho ďalší úder a jej pokračovanie je naozaj len o tom, že potrebujú kryť zločin a držať políciu aj prostredníctvom Tibora Gašpara vo svojich rukách. "Je vylúčené, aby sa po Druckerovej demisii našiel v súčasnej vládnej koalícii človek, ktorý nastúpi do tejto uvoľnenej funkcie s vôľou meniť veci k lepšiemu a prinavrátiť Policajnému zboru stratenú dôveru. Požiadavka na predčasné voľby je o to naliehavejšia," dodáva Galko.

Opozícia reaguje na Druckera

Rozhodnutie ministra Druckera rezignovať na svoju funkciu vyvolalo vlnu reakcií u opozície.

"Minister Drucker pochopil, že so SMERom sa nedá nič vyčistiť, dá sa len seba zašpiniť. A tak odstupuje," zverejnil na sociálnej sieti Miroslav Beblavý. "Na rekonštrukciu štátu potrebujeme inú vládnu garnitúru," dodal. 

"Mohol by Gašpar teraz po kúskoch odvolať celú vládu. Nezačal zle," myslí si Martin Poliačik. "Radšej sám odstúpi, ako by odvolal Gašpara? Neuveriteľné," napísal Ondrej Dostál.

Je to zbabelec, tvrdí Igor Matovič

Podľa Igora Matoviča viacerí od Druckera očakávali, že keď bude na poste ministra vnútra, dočkáme sa zmeny.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Hrnko nadšený nie je

Podpredseda SNS Anton Hrnko demisiou Druckera nadšený nie je. „Je ho škoda, minister Drucker rozbehol dôležité zmeny v rezorte týkajúce sa voľby policajného prezidenta a organizácie okolo policajnej inšpekcie," povedal politik.

Hrnko ale rozumie dôvodom, prečo sa Drucker rozhodol podať demisiu. „Pretože ak niekoho odvolávate, musíte mať na to pádne argumenty a je niekedy ťažké pripustiť si, že časť verejnosti má na vec iný názor," povedal Hrnko s tým, že Drucker má v tejto veci zrejme iný prah bolesti.

„Nie je dobré zasahovať do organizácie policajného zboru," odpovedal Hrnko na otázku, či by on bol za odvolanie Gašpara. Tvrdí totiž, že polícia má práve za jej súčasného vedenia veľkú šancu na vyriešenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Pre Smer je to prekvapenie

Rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) podať demisiu prekvapilo podpredsedu Smeru-SD Juraja Blanára. "Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi," povedal Blanár.

Politológ tvrdí, že situácia sa neupokojí

Rezignácia ministra vnútra Tomáša Druckera podľa politológa Juraja Marušiaka neupokojí napätú situáciu na Slovensku. "Nerozumiem dôvodu, prečo sa bránil odvolaniu prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, je to veľmi prekvapivé. Je faktom, že voči nemu bola spustená mediálna paľba za všetky jeho podnikateľské aktivity a rozumiem z tohto hľadiska, že zotrvávanie vo funkcii by bolo pre neho veľmi problematické," uviedol pre TASR Marušiak.

Podľa neho sa nestabilitu, ktorá na Slovensku trvá od marca, podarilo Druckerovým vymenovaním za ministra vnútra zažehnať zatiaľ iba na veľmi krátky čas. "Uvidíme, čo to urobí so slovenskou politickou scénou. Smer teraz bude musieť nájsť náhradníka. Z hľadiska toho, že odíde jeden minister, neznamená, že sa teraz ide zosypať celá vláda. Samozrejme, je to veľmi nepríjemná situácia pre najsilnejšiu stranu vládnej koalície," konštatoval Marušiak.

Po tom, ako minister Drucker minulý týždeň skončil v nemocnici a pri všetkých obvineniach na jeho osobu, politológ očakával požiadavku na jeho odstúpenie. "Možno sa Drucker tomu rozhodol jednoducho predísť. Druhá vec je, že bol dosť kritizovaný za niektoré nepopulárne opatrenia v zdravotníctve, že nie je z hľadiska Smeru už tým príkladom nejakého šikovného manažéra," dodal Marušiak.

Podľa neho bude veľa závisieť od toho, či ministrov nástupca bude schopný prijať také kroky, ktoré posilnia dôveru verejnosti voči štátu. "Toto Drucker, neviem z akého dôvodu, nedokázal urobiť. Odvolanie Gašpara mohlo byť niečo ako veľmi symbolický krok, ktorý by mohol upokojiť situáciu. Neviem, prečo sa tomu bránil, či je prezident Gašpar natoľko politicky silný, má také silné zázemie, že si vlastne Drucker na neho trúfnuť nemohol, alebo aký je dôvod takéhoto kroku," zdôraznil Marušiak s tým, že situáciu na Slovensku upokojí len symbolické gesto, ktoré naznačí, že je tu vôľa niečo zmeniť. Dodal, že rozhodujúce bude to, kto bude novým šéfom rezortu vnútra a ako sa k tomu postaví.

Gašparovu hlavu žiadajú ľudia na námestiach

Odvolanie Tibora Gašpara z postu šéfa polície žiada opozícia, ale aj ľudia v uliciach, ktorí sa v nedeľu opäť zhromaždili v Bratislave a v Humennom.

Tisíce ľudí žiadajú ministra, aby konečne rozhodol. Tomu sa však ozvalo staré zranenie chrbtice a skončil v nemocnici. V nej ho ešte v piatok poobede navštívila aj nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Drucker tak strávil v nemocnici aj víkend. Podľa našich informácií ho dnes ešte čakajú infúzie.

Druckera navštíval v nemocnici aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.
Zobraziť galériu (4)
Druckera navštíval v nemocnici aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: OperáciaNemocnicaTibor GašparTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu