Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Univerzita Komenského čelí škandálu: Nemcom uznávala plagiátorské práce

Univerzita Komenského v Bratislave Zobraziť galériu (3)
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA/HANNOVER - Internetová platforma Vroniplag-Wiki, ktorá sa zaoberá odhaľovaním plagiátorstva, upozornila na ďalšie dva prípady podozrivých prác, vďaka ktorým získali Nemci na Univerzite Komenského v Bratislave tituly. Prvý škandál prišiel na pretras ešte v roku 2016, kedy nemecký šéf charitatívnej organizácie Andreas Schubert čelil obvineniam, že jeho dizertačná práca obsahuje až 75 percent skopírovaného obsahu.

Nemecký Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ) citoval berlínskeho profesora práva a jedného z prevádzkovatľov Vroniplag-Wiki Gerharda Dannemanna, ktorý sa vyjadril, že Schubertova práca je "brutálny plagiát".

Schubert, ktorý pôsobil od roku 2013 ako šéf charitatívnej organizácie Caritas v Hannoveri, písal vo svojej práci o financovaní nemocníc a odovzdal ju na Fakulte managementu UK. Jej viazané kópie sa nachádzajú nielen na Slovensku, no digitálnu kópiu dobrovoľne poskytol aj Nemeckej národnej knižnici. Tá je však verejnosti neprístupná, keďže vraj obsahuje citlivé údaje. Pracovníkom z Vroniplagu sa však podarilo kópiu získať a počítačový softvér identifikoval až 65 plagiátorských strán.

Univerzita Komenského čelí škandálu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HAZ, Vroniplag-Wiki)

Schubert sa bránil tým, že Nemeckej národnej knižnici omylom poslal nedokončenú verziu svojej práce. V nej podľa svojich slov najprv skopíroval mnohé vedecké zdroje, aby ich mohol neskôr upraviť. HAZ predložil aj tentokrát už reálnu finálnu verziu svojej dizertačnej práce. Je o niečo dlhšia ako text uložený v knižniciach a ukazuje po kontrole pomocou softvéru Plagscan hodnotu zhodnosti menšiu ako jedno percento, čo sa v odborných kruhoch považuje za úplne neškodné.

Profesor Dannemann, ale tvrdí, že výhovorky o archivácii nesprávnej verzie existovali už aj v iných prípadoch a Schubertove kroky o skopírovaní zdrojov sa mu nezdajú logické. Dodal, že rozhodnúť musí jeho univerzita.

Fakulta managementu UK podozrivé práce uznávala v čase, keď nefungovali ani slovenské kontrolné softvéry, uviedol pre denník SME jej dekan Jozef Komorník. Práce v nemčine podľa neho nevedia kontrolovať dodnes. „Budeme to musieť zaviesť, hoci je to drahé,“ povedal Komorník.

Univerzita Komenského čelí škandálu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HAZ, Vroniplag-Wiki)

Vroniplag-Wiki pritom v polovici januára odhalila ďalšiu podozrivú prácu Reinera Petersena, ktorá bola odovzdaná taktiež na Fakulte managementu UK v roku 2015 a má takmer 75-percentnú zhodu. Vo februári našla aj prácu Matthiasa Webera z roku 2009, ktorý sa usiloval o titul PhD na Filozofickej fakulte UK: Zhoda je v tomto prípade 58,6 percenta.

Viac o téme: PlagiátUniverzita KomenskéhoDizertačná práca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu