Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Etnologička odhalila zvyky našich predkov: Mnohé zanikli, no najkrajšie sa tradujú dodnes

Etnologička odhalila, prečo chodievali Slovania počas Veľkej noci na hroby Zobraziť galériu (2)
Etnologička odhalila, prečo chodievali Slovania počas Veľkej noci na hroby (Zdroj: Lenka Miller )

BRATISLAVA – Etnologička Tatiana Bužeková odhalila dôvod, prečo chodievali Slovania počas Veľkej noci na hroby. Tento slovanský zvyk naši predkovia uctievali z viacerých dôvodov. Uznávali tradíciu najesť sa v prítomnosti mŕtvych, a na hroboch im nechať kraslice a jedlo. Tiež verili, že ak niekto zomrie práve na Veľkú noc, môže sa dostať priamo do raja, keďže je v tom čase otvorený. Ďalším zvykom bolo nosiť malé deti na Kvetnú nedeľu do kostola, aby začali skôr hovoriť. Mnoho z nich síce zaniklo, no majú svoje čaro dodnes.

Slovenská etnologička Tatiana Bužeková z bratislavskej Univerzity Komenského odhalila tradičné zvyklosti našich predkov, ktoré uctievali počas veľkonočných sviatkov. Ich korene siahajú do dávnej minulosti a do veľkej miery ovplyvňovali aj ich spôsob života.

Bužeková tvrdí, že naši predkovia verili, že v prelomových momentoch kalendárneho roka, akým je letný a zimný slnovrat, je hranica medzi svetom živých a svetom mŕtvych priestupná. Tradovalo sa, že pred Veľkou nocou sa raj a peklo otvárajú. Čiže duše zosnulých v tom čase mohli prebývať so svojimi príbuznými. „Slovanským zvykom bolo chodiť počas Veľkej noci na hroby a v prítomnosti mŕtvych sa najesť, pritom im na hroboch nechať kraslice a jedlo,“ povedala etnologička.

Etnologička odhalila, prečo chodievali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Lenka Miller )

Slovania tiež verili, že ten, kto zomrie na Veľkú noc, sa môže dostať priamo do raja, keďže bol v tom čase otvorený. Slovenským zvykom bolo aj nosiť malé deti na Kvetnú nedeľu do kostola, aby začali skôr rozprávať.

Nadprirodzené sily mali podľa našich predkov počas veľkonočného týždňa najväčšiu moc, a preto sa pred nimi chránili.  A to napríklad tým, že zárubne stajní natierali cesnakom. Tiež zvykli šibať dobytok posvätenými vŕbovými prútmi a kravám sa na rohy uväzovali červené stužky. „Na Slovensku sa verilo, že v noci zo Zeleného štvrtka na Veľký piatok sa na určitých miestach dediny stretávali strigy, ktoré nielen tancovali, ale aj čarovali, odoberali kravám mlieko a škodili ovocným stromom,“ vysvetľuje Bužeková. Dodala, že verili aj tomu, že sa zlí duchovia a strigy boja hluku. Preto ich plašili rapkaním na rapkáčoch.

Uznávaná etnologička ďalej odhalila, že za symboly veľkonočných sviatkov považovali zeleň a vodu. Symbolizovali plodnosť a zdravie. „Vŕbové prúty, ktoré sa svätili na Kvetnú nedeľu, sa považovali za magické predmety na celom Slovensku,“ uviedla s tým, že ich využívali nielen na ochranu proti zlým silám, ale aj proti búrke a v liečebných praktikách.

Etnologička odhalila, prečo chodievali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Lenka Miller )

Slovanské veľkonočné zvyky neboli všade rovnaké. V jednotlivých oblastiach Slovenska sa totiž líšili. „Na západnom Slovensku bolo rozšírené šibanie korbáčom zo spletených vŕbových prútov, čo malo zabezpečiť znovuobnovenie rastu, zdravia a sily. Na strednom a východnom Slovensku sa však praktizovalo skôr kúpanie a oblievanie dievčat mládencami. Na juhozápadnom Slovensku boli známe obe praktiky a v niektorých obciach dievčatá šibačku a oblievačku mládencom na druhý deň opätovali,“ objasnila Bužeková. Dodala, že s plodnosťou súvisí aj zvyk trasenia ovocnými stromami, aby ženy dobre rodili, či mastenie pluhov, aby na poliach nerástla burina.

Mnohé zvyky síce zanikli, ale zvyk nosenia košíkov s jedlom do kostola na posvätenie na Veľkonočnú nedeľu sa praktizuje dodnes. Etnologička zistila, že sa verilo, že posvätené jedlá majú magické a liečivé vlastnosti. Z posvätných jedál sa dávalo aj dobytku. Odrobinky sa pridávali aj do osiva a zaorávali sa do prvej brázdy pri prvej orbe poľa. „Tieto tradície odrážajú dôležitosť roľníckeho spôsobu života našich predkov, ktorý určoval ich živobytie,“ dodala slovenská etnologička.

Viac o téme: Veľká nocSlovaniaTradícieZvyky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu