Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Takmer polovica Slovákov verí, že Malinovú niekto zbil

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Takmer polovica Slovákov (46,8 percenta) verí, že študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú pred rokom niekto zbil.

Približne štvrtina občanov naopak verí tvrdeniu polície, že Malinová si napadnutie vymyslela. Rovnaký počet neverí žiadnej verzii. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK pre denník Sme.

Prípad údajného napadnutia študentky, ktorý zostril slovensko-maďarské vzťahy, mal podľa skoršieho vyjadrenia premiéra Roberta Fica vyústiť do pádu jeho vlády. Fico v tej dobe čelil kritike za vytvorenie koalície so Slovenskou národnou stranou (SNS), ktorej vyčítali protimaďarské postoje.

Z celkového počtu 1200 respondentov 12,3 percenta tvrdilo, že Malinová bola napadnutá slovenskými extrémistami pre svoju národnosť, ako to ona uviedla vo svojej výpovedi. Ďalších 12,8 percenta oslovených si myslí, že študentku napadli maďarskí extrémisti, aby zvýšili národnostné napätie na Slovensku. Podľa 21,7 percenta občanov útok na Malinovú nesúvisel s jej národnosťou alebo národnosťou útočníkov.

"Ministerstvo vnútra dodnes tvrdí, že študentka zbitá nebola. Policajný prezident Ján Packa nedávno vyhlásil, že zbiť ju mohli, ale nie tak ako ona tvrdí," poznamenal denník.

Polícia vyšetrovanie údajného útoku z 25. augusta 2006 ukončila so záverom, že Malinová si vlaňajšie napadnutie v Nitre dvoma nakrátko ostrihanými mužmi vymyslela. Neskôr ju obvinila z krivej prísahy a výpovede.

Názory na prípad delia krajinu na Slovákov a Maďarov, napísal Sme. "Podľa prieskumu si až 63 percent Slovákov s maďarskou národnosťou myslí, že ju zbili slovenskí extrémisti. Tejto verzii naopak verí len šesť percent občanov slovenskej národnosti," dodal.

Dôvera v policajnú verziu prípadu je silnejšia medzi voličmi vládnych strán ĽS-HZDS, SNS a Smer. Podľa sociológa Pavla Haulíka je to hlavne tým, že sú národnostne orientovaní.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že mierna väčšina (53,4 percenta) opýtaných verí, že slovenské súdy rozhodnú v prípade nestranne a spravodlivo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu