Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico, Kaliňák a Packa čelia trestnému oznámeniu v prípade Malinová

Ján Packa a Robert Kaliňák (v pozadí).
Ján Packa a Robert Kaliňák (v pozadí).

BRATISLAVA - Bývalý policajný vyšetrovateľ a exriaditeľ Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek podal trestné oznámenia na premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Jána Packu.

Podľa neho zneužili právomoci verejného činiteľa v prípade vyšetrovania údajného napadnutia študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej. Informovala o tom televízia TA3.

Podľa Šáteka minister vnútra aj policajný prezident neoprávnene nazreli do vyšetrovacieho spisu a takto získané informácie zverejnili na tlačových konferenciách. "Nevidíme dôvod bližšie komentovať tento právny nezmysel. Považujeme ho za súčasť kampane, ktorej cieľom je vyvíjať tlak na orgány činné v trestnom konaní ešte pred právoplatným rozhodnutím v kauze," povedal hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Trestným oznámením sa zaoberá špeciálny prokurátor. Ten môže rozhodnúť, či podanie odmietne, alebo sa ním bude ďalej zaoberať vyšetrovateľ.

Premiéra zase Šátek podľa TA3 podozrieva z ohovárania, keďže zverejnil nezákonne získané výsledky vyšetrovania údajného útoku na študentku. Ficova hovorkyňa Silvia Glendová to považuje za pokračovanie politickej kampane proti vláde. Šátek podal trestné oznámenie aj na vyšetrovateľa celého prípadu, ktorý mal dôkazy získavať nezákonným spôsobom.

Malinová tvrdí, že ju vlani v Nitre prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Napísali jej údajne aj urážlivý nápis na blúzku. Podľa polície, ktorá vyšetrovanie prípadu zastavila, si však národnostne motivovaný útok vymyslela a obvinila ju z krivej prísahy a výpovede. Za to jej hrozí päťročné väzenie.

Spory o incidente minulý rok zostrili vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Informácie o údajnom prepadnutí sa totiž objavili na verejnosti necelé dva mesiace po tom, čo sa moci ujala nová vláda Roberta Fica, ktorej súčasťou je aj Slovenská národná strana Jána Slotu. Tá je obviňovaná z nacionalizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu