Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prokuratúra zamietla sťažnosť Malinovej

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Prokuratúra zamietla sťažnosť študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej proti obvineniu z krivej prísahy a výpovede, za ktoré jej hrozí päťročné väzenie.

Informovala o tom dnes televízia TA3. Študentka tvrdila, že ju vlani v Nitre prepadli za to, že hovorila po maďarsky. Podľa polície si však národnostne motivovaný útok vymyslela.

Študentka sťažnosť na nitriansku prokuratúru podala ešte v máji, pretože trvala na svojej výpovedi z minulého roka. Polícii vtedy povedala, že ju prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Napísali jej údajne aj urážlivý nápis na blúzku. Polícia však jej tvrdenia odmietla a vyšetrovanie neskôr zastavila, študentku medzičasom obvinila z krivej prísahy a výpovede.

Advokát Malinovej Roman Kvasnica pre TA3 reagoval, že zatiaľ nemá oficiálnu informáciu o zamietnutí sťažnosti. S hovorcom nitrianskej prokuratúry sa nepodarilo spojiť. Malinová už skôr neuspela ani pred Ústavným súdom so svojou sťažnosťou na porušenie ľudských práv.

Nedávno vyvolali rozruch vyjadrenia policajného prezidenta Jána Packu, ktorý pripustil, že Malinová bola zbitá, aj keď nie tak, ako to sama opísala. Polícia však odmietla úvahy o tom, že by pri vyšetrovaní prípadu pochybila.

Spory o incident minulý rok zostrili vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom, prípad naďalej púta značnú pozornosť. Informácie o údajnom prepadnutí sa totiž objavili na verejnosti necelé dva mesiace po tom, čo sa moci ujala nová vláda Roberta Fica, ktorej súčasťou je aj Slovenská národná strana Jána Slotu. Tá je obviňovaná z nacionalizmu. Postup polície dlhodobo spochybňujú niektorí maďarskí politici, ako aj Strana maďarskej koalície, na objektívne preskúmanie údajného útoku vyzvalo aj občianske združenie Aliancia fair play.

Viac o afére Hedvigy >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu