Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do slovenského čierneho korenia sa dostala salmonelóza: Je možné, že ho máte doma

Inšpekcia zistila prítomnosť salmonelózy v mletom čiernom korení Zobraziť galériu (2)
Inšpekcia zistila prítomnosť salmonelózy v mletom čiernom korení (Zdroj: ŠVPS SR)

BRATISLAVA - V našom domácom mletom čiernom korení sa objavila salmonelóza. Inšpektori v rámci kontrolnej činnosti odobrali vzorku, ktorá bola analyzovaná Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS SR). Po zistení prítomnosti črevnej baktérie sa korenie okamžite stiahlo z trhu. Ak je súčasťou vašej kuchyne, v žiadnom prípade ho nekonzumujte.

Slovenský inšpektorát na kontrolu potravín vo svojej správe zo 14. marca upozorňuje na nebezpečnú slovenskú koreninu. Z distribučného skladu spoločnosti Mäspoma inšpektori z RVPS Šaľa odobrali úradnú vzorku z výrobku "Korenie čierne mleté 250 gramov". Spoločnosť sídli vo Zvolene.

Mleté čierne korenie vyrábané spoločnosťou Mäspoma, v ktorom bola zistená prítomnosť salmonelózy
Zobraziť galériu (2)
Mleté čierne korenie vyrábané spoločnosťou Mäspoma, v ktorom bola zistená prítomnosť salmonelózy  (Zdroj: ŠVPS SR)

„Vzorka bola analyzovaná v ŠVPÚ-VPÚ Bratislava, kde bola vo vzorke zistená prítomnosť Salmonella enterica subspecies Matadi v 4 vzorkách z 5 v 25 gramoch,“ uviedla inšpekcia. V správe sa uvádza, že výrobok bol distribuovaný v rámci Slovenska a v množstve desať kusov do Maďarska. Výrobok bol okamžite stiahnutý z trhu.

Spoločnosť Mäspoma sa však ohradila, že všetky výsledky testovania v laboratóriu ŠVPS boli na prítomnosť Salmonelly negatívne. „Prítomnosť baktérie Salmonella nebola preukázaná v žiadnej odobranej vzorke suroviny, medziproduktu, hotového výrobku ani sterov vykonaných na preukázanie účinnosti hygieny a sanitácie,“ uviedla spoločnosť vo svojom stanovisku s tým, že predmetná šarža bola stiahnutá zo spotrebiteľskej siete.  

TIETO hrozienka spôsobujú rakovinu: Inšpekcia ich okamžite stiahla zo slovenského trhu     

Salmonelová enteritída alebo inak salmonelóza je črevné infekčné ochorenie. Salmonelóza sa radí medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso, vajcia alebo plody z mora. Rovnako sa môže nachádzať aj vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách.

Viac o téme: KorenieSalmonelózaInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu