Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Malinová vs. polícia! Kto má pravdu?

Snímka Hedvigy, ktorú zhotovil učiteľ na katedre. Viac v galérii Zobraziť galériu (7)
Snímka Hedvigy, ktorú zhotovil učiteľ na katedre. Viac v galérii

BRATISLAVA - Prípad Hedvigy Malinovej (24) sa čoraz viac zamotáva! Študentka maďarskej národnosti dodnes tvrdí, že ju 25. augusta 2006 zbili dvaja mladíci. Polícia podľa identikitov našla aj možných páchateľov, tí však majú na čas, keď k údajnému útoku došlo, alibi. Trestné stíhanie bolo zastavené, pretože skutok sa nestal tak, ako ho Malinová opísala. Hedviga teraz čelí obvineniu z krivej výpovede. Kde je pravda?

HEDVIGINE ZRANENIA


POLÍCIA:
Z Hedviginej výpovede vyplýva, že dostala od jedného z údajných páchateľov facku, po ktorej spadla na zem a raz ju niekto kopol do brucha. Viac si na udalosti nepamätá. Podľa znaleckého posudku traumatológa Šimona Kónyu počas údajného útoku neutrpela otras mozgu. Ak by stratila vedomie, nepamätala by si facku ani kopnutie. Znalec tvrdí, že Hedviga neutrpela žiadne zranenia vo vlasovej časti hlavy a pod ľavým okom. Pričom tvrdí, že v jednotlivých lekárskych správach sú značné rozdiely najmä v tom, či Hedviga mala opuch v oblasti oka a nosa, alebo len na dolnej pere, ktorú si mohla urobiť aj sama. Drobné krvné podliatiny, ktoré sa našli na jej stehnách, pochádzajú podľa znalca zo staršieho obdobia.

HEDVIGA:
Znalec nebral do úvahy nálezy, ktoré objavili ošetrujúci lekári. Najskôr ako svedkovia mali byť vypočutí spolužiaci, pracovníci školy a lekári, ktorí ju v kritickom čase ošetrovali, a potom mali pristúpiť k znaleckému posudku. Znalec z oblasti traumatológie sa vyjadroval nad rámec svojej špecializácie k otrasu mozgu, pritom neupozornil na ďalšie možnosti vzniku bezvedomia, resp. dočasnej straty pamäti. Jej poranenia na stehnách videl znalec nie v deň útoku, ale až po desiatich dňoch, takže pochopiteľne pochádzali zo staršieho obdobia.

HEDVIGINA BLÚZKA


POLÍCIA:
Podľa znaleckého posudku nebola na povrchu Malinovej blúzky nájdená žiadna zemina. Hedviga pritom vo svojej výpovedi tvrdila, že ležala po útoku na zemi. V ten deň však v Nitre pršalo! Blúzka, ktorá bola roztrhnutá a na ktorej boli guľôčkovým perom napísané nápisy Maďari za Dunaj! a SK bez parazitov!, je jedným z hlavných dôkazov polície, že Hedviga pravdu nehovorila.

HEDVIGA:
Podľa jej spomienok mala po prebratí roztrhnutú blúzku na prsiach, znečistenú podprsenku aj sukňu, ležala na bruchu a prsami sa dotýkala vlhkej zeme. Blúzka preto nemusela byť znečistená. K znaleckému dokazovaniu však z nepochopiteľných dôvodov neboli predložené ďalšie časti jej oblečenia - znečistená sukňa, podprsenka.

HEDVIGINO (?) PÍSMO NA OBÁLKE A BLÚZKE


POLÍCIA:
Zo záverov znaleckého posudku vyplýva, že text na obálke (v ktorej mali byť odoslané Hedvigine doklady) a nápisy na jej blúzke napísal pravdepodobne ten istý páchateľ, zrejme Hedviga Malinová. Kriminalisticko-expertízny ústav tieto texty porovnával s písmom zo študentkinej žiadosti o pas a z výkazu o štúdiu. A taktiež s písmom Hedviginej matky. Podľa polície je to ďalší dôkaz, že Hedviga klame.

HEDVIGA: 0 Znalecký ústav sám najskôr označil nápisy na blúzke z písmoznaleckého hľadiska za ťažko spracovateľné. Posudok sa zaoberal len zhodnými znakmi písma a úmyselne neuviedol rozdielne znaky. Aj preto posudok nedokázal jednoznačne stanoviť záver v posudku. Pod týmto posudkom sú navyše podpísané dve pracovníčky Kriminalisticko- expertízneho ústavu, ktoré sa v zozname znalcov nenachádzajú. Polícia jej neumožnila odfotiť ani blúzku, ani obálku na odborné preverenie tvrdení posudku samotnej polície.

HEDVIGINA DNA NA OBÁLKE


POLÍCIA:
Podľa znaleckého posudku DNA Hedvigy Malinovej sa nachádza na obálke, v ktorej jej boli doručené doklady. Obálka bola odoslaná 25. augusta 2006 a DNA zistil na zadnej časti známky a taktiež na prednej lepiacej časti obálky. Ide o ďalší dôkaz, podľa ktorého si Hedviga Malinová útok vymyslela.

HEDVIGA:
Od 25. 8. do 26. 8. 2006 bola po útoku preukázateľne hospitalizovaná, takže doklady sama sebe poslať nemohla. Na existenciu obálky upozornila vyšetrovateľa sama a 30. augusta mu ju odovzdala. Pri výpovedi sama uviedla, že známku lepila svojimi slinami, pretože známka sa pri manipulovaní s obálkou odlepila. Hedvigin profil DNA sa preto našiel na obálke, lebo s ňou manipulovala. Obálka bola samolepiaca, takže na samolepiacej časti sa mohlo zachytiť všetko, čo mala na prstoch. Je zaujímavé, že obálka išla na skúmanie až 6. septembra.

PREČÍTAJTE SI ZNALECKÉ POSUDKY K PRÍPADU HEDVIGY MALINOVEJ >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu