Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chystáte sa do Etiópie? Ministerstvo odporúča, aby ste si cestu rozmysleli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Maximálnu opatrnosť, priebežne sledovať vývoj bezpečnostnej situácie a vyvarovať sa miestam so zvýšenou koncentráciou ľudí v Etiópii odporúča ministerstvo zahraničných vecí. Dôvodom je, že etiópska vláda v polovici februára vyhlásila v krajine na šesť mesiacov výnimočný stav.

Počas neho môžu orgány činné v trestnom konaní už teraz zadržať bez súdneho príkazu ktorúkoľvek osobu, ktorá organizuje, riadi, zúčastní sa alebo je podozrivá z účasti na trestnej činnosti, akciách proti ústave a ústavnému poriadku. Bezpečnostná situácia v niektorých regiónoch Etiópie je naďalej napätá aj po opätovnom oficiálnom vyhlásení výnimočného stavu etiópskym parlamentom vrátane všetkých obmedzení s ním spojených. Informuje o tom ministerstvo na svojej stránke.

Ministerstvo tiež odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do východnej oblasti Etiópie-Harerghe Zone (Oromský štát), kde v súčasnej dobe prebiehajú silné nepokoje medzi oromským a somálskym etnikom. V tejto súvislosti odporúčajú vyhnúť sa cestám pozdĺž miest Addis Abeba, Diredawa, Harar a Jijiga. Ministerstvo aj naďalej odporúča slovenským občanom v krajine zachovávať maximálnu obozretnosť a vyhýbať sa akýmkoľvek politickým zhromaždeniam alebo demonštráciám.

Výnimočný stav bol prvotne vyhlásený v októbri 2016 v dôsledku pretrvávajúcich protestov v štáte Oromie, ktorý obklopuje hlavné mesto Addis Abeba, a v štáte Amhara, kde sa nachádzajú najobľúbenejšie turistické destinácie ako Gondar a Bahir Dar. Do oblastí pozdĺž hraníc s Eritreou, Keňou, Južným Sudánom, Somálskom, a do federálneho štátu Gambela odporúča ministerstvo necestovať. V uvedených oblastiach dochádza k častým medzietnickým konfliktom a v niektorých oblastiach hrozí aj riziko terorizmu zo strany ozbrojenej skupiny al-Šabáb.

Ministerstvo zároveň vyzýva slovenských občanov, aby v prípade cestovania do Etiópie využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke rezortu diplomacie.

Viac o téme: VarovanieSlovenskoEtiópiaMinisterstvo zahraničných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu