Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko sužujú extrémne mrazy: TENTO víkend sa vráti arktická zima, Bratislavu zasype sneh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: predpovede.topky.sk, SHMÚ, thinkstock, )

BRATISLAVA – Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vydali k dnešnému dňu výstrahu pred silným snežením. Upozorňujú, že počas víkendu môže v Bratislave napadnúť až 10 centimetrov snehu. Okrem toho ozrejmili, že hrozí návrat arktickej zimy.

Aj napriek tomu, že február je vo svojej druhej polovici, v nasledujúcich dňoch pocítime prudké ochladenie. V Bratislave môže cez víkend napadnúť päť až desať centimetrov snehu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pre oblasť hlavného mesta vydal výstrahu 1. stupňa. Tá potrvá od soboty 18.00 hodiny do nedele 6.00 hodiny ráno.

SHMÚ vydal k dnešnému dňu výstrahu pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Zlaté Moravce, Nitra, Šaľa, Galanta, Trnava, Pezinok, Hlohovec, Topoľčany, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany a Myjava. SHMÚ tu ojedinele očakáva tvorbu snehových jazykov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Aj napriek tomu, že február je vo svojej druhej polovici, v nasledujúcich dňoch pocítime prudké ochladenie. Hrozia aj početné snehové zrážky na viacerých územiach Slovenska.

Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej sociálnej sieti uviedol, že v noci na sobotu sa miestami zmenšila oblačnosť a v chladnom vzduchu sa tak začalo výraznejšie ochladzovať. V dolinách na Spiši a Orave klesla teplota ojedinele až pod -15 stupňov Celzia. Meteorológovia namerali v Hrabušiciach -17,1, v Osturni -16,2, v obci Mlynky -15,7, v Jakubanoch -15,2 a v Rabči -15,1 stupňa Celzia. Najteplejšie v rámci celého Slovenska bolo na Zemplíne, vo Východoslovenskej nížine, kde napríklad vo Veľkých Trakanoch ani nemrzlo.

V rámci Slovenska boli podľa meteorológov na niektorých miestach výrazné rozdiely v teplote vzduchu na relatívne malé vzdialenosti. „Tie boli spôsobené nízkou oblačnosťou, hmlami a prítomnosťou snehovej pokrývky. V miestach bez oblačnosti a hmiel so snehovou pokrývkou sa ochladzovalo najviac,“ vysvetľuje SHMÚ. Čelovce boli napríklad nad úrovňou hmiel a nízkej oblačnosti a ochladilo sa tu na -11 stupňov Celzia, no v Dudinciach namerali mínus päť a východne v Bušinciach mínus štyri stupne Celzia.

„Na Orave síce mala stanica Rabča -15, no v Liesku bolo pod oblačnosťou teplejšie a teplota dosiahla mínus deväť stupňov Celzia. Trochu ďalej na juhovýchod v Oraviciach však oblačnosť opäť nebola a teplota tu klesla na -13 stupňov Celzia,“ spresňuje SHMÚ.

Zrejme najvýraznejšie rozdiely v teplote vzduchu zaznamenali meteorológovia v Hornádskej kotline. Na jej západe sa v Hrabušiciach ochladilo až na -17, no na východe v Spišských Vlachoch len na mínus sedem stupňov Celzia. V kotline totiž prevládala oblačnosť (hmly) a tak sa v jej väčšine podľa SHMÚ zrejme neochladilo tak výrazne ako v Hrabušiciach.

Výrazné rozdiely boli aj na západe územia, kde ostala zmenšená oblačnosť predovšetkým v Podunajskej pahorkatine. „Napríklad stanica Biely Kostol (pri Trnave) mala mínus deväť, no smerom na juh do Podunajskej nížiny v Kráľovej pri Senci bolo mínus päť a v Gabčíkove mínus tri stupne Celzia,“ uvádza SHMÚ. Teplejšie bolo aj smerom na sever na Považie, v Trenčíne namerali mínus šesť stupňov Celzia.

SOBOTA

Meteorologické výstrahy 1. stupňa pred tvorbou snehových závejov vydané na 17. februára
Zobraziť galériu (5)
Meteorologické výstrahy 1. stupňa pred tvorbou snehových závejov vydané na 17. februára  (Zdroj: predpovede.topky.sk, SHMÚ, thinkstock, )

Oblačno až zamračené, ojedinele hmla. Spočiatku miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele sneženie alebo dážď so snehom, v nížinách aj dážď. Najvyššia denná teplota 0 až 5 stupňov Celzia, na Orave, v podtatranskej oblasti a na Zamagurí aj Horehroní aj slabý mráz.

Aktuálna predpoveď počasia na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, SHMÚ, thinkstock, )

Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo -5 stupňov Celzia. Bezvetrie alebo slabý vietor, na juhozápade a miestami aj na východe Slovenska juhovýchodný vietor 3 až 7 metrov za sekundu (10 až 25 kilometrov za hodinu).

NEDEĽA

Meteorologické výstrahy 1. stupňa pred tvorbou snehových závejov vydané na 18. februára
Zobraziť galériu (5)
Meteorologické výstrahy 1. stupňa pred tvorbou snehových závejov vydané na 18. februára  (Zdroj: predpovede.topky.sk, SHMÚ, thinkstock, )

V noci a zrána prevažne zamračené a na mnohých miestach sneženie, v nížinách miestami aj dážď so snehom. V priebehu dňa ustávanie zrážok a prechod k premenlivej, na severe až veľkej oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 0 až -5 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 2 až 6 stupňov, v Žilinskom kraji, v podtatranskej oblasti a na Zamagurí okolo 0 stupňov Celzia.

Aktuálna predpoveď počasia na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, SHMÚ, thinkstock, )

V noci slabý, na juhozápade spočiatku juhovýchodný vietor 2 až 7 metrov za sekundu (5 až 25 kilometrov za hodinu). Cez deň prevažne severný vietor rovnakej rýchlosti, v Banskobystrickom kraji väčšinou slabý vietor.

Viac o téme: ZimaPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu