Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Slovensku je škodlivá zubná pasta, môže spôsobiť až kómu

BRATISLAVA - Na Slovenskom trhu sa objavila nebezpečná zubná pasta, ktorá môže spôsobiť až kómu. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ako informoval riaditeľ úradu Ivan Rovný, ide o zubnú pastu s bieliacim účinkom Dr. Cool whitening, ktorá pochádza z Číny. Táto obsahuje dietylén glykol (DEG), vysoko toxické organické rozpúšťadlo, ktoré sa používa ako nemrznúca zmes. Po požití môže spôsobiť zvracanie, závrate, zlyhanie obličiek, problémy s dýchaním, kŕče až kómu.

V Európskej únií sa objavili aj ďalšie nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku.

Podľa riaditeľa Úradu verejného zdravotníctva SR je možné, že sa tieto výrobky predávajú aj na Slovensku. Ide o očný balzam Eye balm z Nemecka, v ktorom našli Staphylococcus aureus, ktorý môže spôsobiť zápal spojiviek alebo kože.

Ďalším nebezpečným výrobkom je rastlinný krém Fasco herbal cream z Filipín a krém proti pehám Stillman´s Freckle cream new z USA. Oba výrobky obsahujú ortuť. Ich používanie môže spôsobiť podráždenie pokožky a rôzne alergické reakcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu