Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

RVR opäť ukladala sankcie: Pokutu vyrubila vysielateľovi TV Markíza a TV JOJ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) opäť ukladala sankcie. Finančnú pokutu dostali vysielatelia Markíza Slovakia a MAC TV, a to zhodne po 3000 eur. Stredajšie zasadnutie rady sa však nezaobišlo ani bez upozornení na porušenie zákona a začatia správnych konaní. Informovala o tom hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková.

Vysielateľovi Markíza Slovakia bola udelená sankcia za porušenie zákona o ochrane maloletých v rámci programovej služby TV Markíza. Dôjsť k nemu malo ešte v júli 2017 odvysielaním príspevku o najnebezpečnejších letiskách v Televíznych novinách. Ten bez predchádzajúceho upozornenia zobrazoval aj úmrtie ženy. Rovnakú sankciu dostal aj vysielateľ MAC TV za programovú službu JOJ. Dôvodom bolo nedodanie súvislého záznamu vysielania programu X Factor z 5. augusta 2017.

Na porušenie zákona bol v dvoch prípadoch upozornený vysielateľ Bardejovská televízna spoločnosť, a to v rámci programovej služby Bardejovská televízia BTV a TV Poprad. Sankciu v rovnakej forme dostal aj vysielateľ TV Štrba (programová služba Obecné televízne vysielanie Štrba) a vysielateľ Televízia Turiec (programová služba Televízia Turiec). Správne konania boli začaté voči vysielateľom MAC TV a Rozhlas a televízia Slovenska.

RVR opäť posúdila žiadosti o výnimky na uplatňovanie kvóty pre slovenskú hudbu

Tri verejnoprávne rozhlasové okruhy, a to Rádio Patria, Rádio Devín a Rádio Pyramída, nemusia vo svojom vysielaní dodržiavať stanovený podiel slovenských hudobných diel. Rozhodla o tom Rada pre vysielanie a retransmisiu(RVR), ktorá im udelila výnimku na uplatňovanie predmetných kvót. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková. 

Rada tak vyhovela všetkým žiadostiam Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). "Na základe udelenej výnimky nebude musieť dodržiavať RTVS stanovený podiel slovenských hudobných diel vo vysielaní Rádia Patria a Rádia Devín," uviedla hovorkyňa. V prípade Rádia Pyramída platí výnimka iba čiastočne. "V súlade so žiadosťou vysielateľa platí len čiastočná výnimka - z podielu nových slovenských hudobných diel," doplnila Michelčíková.

Výnimky udelila rada vysielateľom na obdobie roka 2018. Na ostatných programových okruhoch je verejnoprávny vysielateľ povinný dodržiavať zákonom stanovený podiel slovenskej hudby. Tá má tvoriť 35 percent vysielania hudobných diel za kalendárny mesiac, pričom jednu pätinu z nich majú tvoriť nové diela. Do podielu sa zarátavajú len skladby odohrané medzi 6.00 h a polnocou.

Viac o téme: MarkízaJojRada pre vysielanie a retransmisiu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu