Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Budovu Slovenského rozhlasu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

Budova Slovenského rozhlasu Zobraziť galériu (2)
Budova Slovenského rozhlasu (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Pamiatkový úrad vyhlásil budovu Slovenského rozhlasu v Bratislave za národnú kultúrnu pamiatku. Budova je verejnosti známa ako "obrátená pyramída". "Reprezentuje architektonické dedičstvo povojnovej modernej architektúry, je jedným z vrcholných diel neskorého modernizmu na Slovensku v jej najexpresívnejšej experimentálnej forme, "informujú pamiatkári na svojom webe.

Dielo slovenských architektov Štefana Ďurkoviča a Štefana Svetka podľa nich presahuje svojimi kvalitami národný význam. "Ako výnimočné dielo stredoeurópskej moderny bola budova Slovenského rozhlasu publikovaná v renomovaných zahraničných vydavateľstvách a časopisoch," uviedli pamiatkari s tým, že kľúčové nahrávacie priestory a koncertná sála v pôvodnom architektonickom riešení sú unikátne v rámci celého Slovenska.

Budova Slovenského rozhlasu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)
Budova Slovenského rozhlasu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

Budova Slovenského rozhlasu je dodnes vnímaná ako jeden z neskoromoderných symbolov Bratislavy, pripomínajú pamiatkari. V roku 2001 sa stala víťazom ankety Stavba storočia v kategórii Občianske stavby. "Vďaka ľahkej čitateľnosti v panoráme mesta sa tento neobyčajne silný architektonický solitér zaraďuje medzi kľúčové prvky urbanizmu," dodali.

Viac o téme: Slovenský rozhlas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu