Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Povodne na Zamagurí: Vyliaty potok vzal časť cesty, zaplavil pivnice

Potok odtrhol časť cesty. Zobraziť galériu (2)
Potok odtrhol časť cesty. (Zdroj: Nový Čas)

MATIAŠOVCE - Zamagurie od nedele zápasí s povodňami. V obci Matiašovce, v miestnej časti Potok, v nedeľu prietrž mračien spôsobila vyliatie potoka Rieka.

Jeho koryto nestačilo na hektolitre vody, ktoré stekali z kopcov. Voda zaplavila aj miestnu komunikáciu v dĺžke asi 900 metrov.

Pod vodou ostalo aj niekoľko pivníc rodinných domov. Voda so sebou zobrala aj časť miestnej komunikácie, ktorú obec opravila po povodniach v roku 2000. Od nedele platí v obci Matiašovce tretí stupeň povodňovej aktivity. Na mieste zasahovali kežmarskí hasiči a prešovskí cestári, ktorí čistili zanesený potok a priekopy.

Máriu Rojekovú (44) z Matiašoviec po návrate z dovolenky v Írsku čakala doma pivnica plná vody. „Voda sa valila do pivnice ako divá. Rýchlo som zalarmovala hasičov, aby ma ratovali. Na niečo také sa nepamätám. Ani pred siedmimi rokmi to nebolo také strašné ako teraz. Vody som mala nad kolená,“ horekuje Mária Rojeková.

Aj podľa starostu Matiašoviec Jána Galoviča tohtoročné záplavy sú v porovnaní s predchádzajúcimi najrozsiahlejšie. „Takýto príval vody si v obci nepamätám. Našťastie sme to zvládli bez ujmy na zdraví,“ povzdychol si starosta.

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili včera dopoludnia aj v meste Spišská Stará Ves. Miestny potok Rieka, ktorý priteká z Reľova, Spišských Hanušoviec a Matiašoviec, nestíha odvádzať vodu. „Pred mestom sa tvoria nánosy konárov, trávy a bahna a hrozí narušenie statiky mosta,“ informoval Jozef Dučák z Mestského úradu v Spišskej Starej Vsi. „Preplnená je aj mestská kanalizácia, ktorá nedokáže odvádzať prívalové vody z okolitých polí,“ dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu