Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké porovnanie platov mužov a žien na Slovensku a v Česku: Pozrite sa, kto je na tom lepšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rok 2017 sa pomaly chýli ku koncu a na mieste je bilancovať. Pozreli sme sa na rozdiely v platoch medzi mužmi a ženami na Slovensku a v susednom Česku.

Aj v minulom roku ženy na Slovensku a Česku ťahali v otázke platov voči mužom za kratší koniec. A nezaostávajú iba v mzdách, ale aj v politických príležitostiach. Dokazujú to nové dáta Svetového ekonomického fóra (World Economic Forum – WEF) v štúdii s názvom Global Gender Gap Report. Slovensko sa umiestnilo na 74. priečke z celkových pozorovaných 144 krajín. Naopak, Česko sa prepadlo až na 88. miesto. Na základe týchto údajov sa teda dá povedať, že slovenské ženy sú na tom o čosi lepšie ako ich české kolegyne. 

Keď sa pozrieme na hodnotenie týchto štyroch kritérií bližšie, uvidíme, že Slovensko aj Česko zaostávajú najmä v ekonomických príležitostiach a politickom uplatnení žien. V dosiahnutom vzdelaní a zdraví sú na tom ženy takmer úplne rovnako muži, a to v oboch krajinách.

Umiestnenie Slovenska a Česka v Global Gender Gap Report (2006-2017)

Veľké porovnanie platov mužov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Eurostat, xpartners)

Odborníci zo Svetového ekonomického fóra hodnotili pomer platov mužov a žien v štyroch ukazovateľoch

Ekonomické príležitosti

V kategórii ekonomické príležitosti hodnotili odborníci percentuálnu zamestnanosť mužov a žien vo veku 15 až 64 rokov. Pomer platu za rovnakú prácu medzi mužom a ženou. Pomer zastúpených žien voči mužom vo vrcholných a riadiacich pozíciách. Pomer žien voči mužom zamestnaných na technických pozíciách. V ekonomických príležitostiach pre ženy Slovensko skončilo na 79. mieste zo všetkých porovnávaných krajín. Česko až na 92. mieste.

Dosiahnuté  vzdelanie

V rámci vzdelania boli brané do úvahy faktory ako gramotnosť mužov a žien, ich miera základného, stredoškolského či terciárneho vzdelania. V tejto kategórii Slovensko aj Česko obsadili prvé priečky, patria teda k najlepším na svete.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Zdravie

V sekcii zdravie Svetové ekonomické fórum hodnotilo pomer narodených mužov a žien a dĺžku života u obidvoch pohlaví. V tejto kategórii je rovnosť medzi mužmi a ženami na Slovensku, ale aj Česku výborná.

Politické uplatnenie

Horšie je to s politickým uplatnením pre ženy. A to v obidvoch štátoch. Tu hodnotili odborníci percento žien zastúpené v parlamente, na ministerských postoch vo vláde či pozíciu premiéra alebo hlavy štátu za posledných 50 rokov. Slovensko obsadilo 89. pozíciu, Česko o dve miesta ešte horšie miesto.

Porovnanie platov Sloveniek so ženami z ostatných členských štátov 

V porovnaní s krajinami z regiónu stredno-východnej Európy a centrálnej Ázie patrí Slovensko a Česko do spodnej časti rebríčku. Najlepšie dopadlo z tohto regiónu Slovinsko, umiestnilo sa na 7. mieste. Najhoršie skončilo Maďarsko, ktoré obsadilo 103. miesto. Treba pripomenúť, že rozdiely v platoch sú zapríčinené v rôznych socioekonomických a kultúrnych ukazovateľoch.

Lepšie postavenie slovenských žien dokazujú aj dáta Európskeho štatistického úradu Eurostat z roku 2015. Podľa nich zarobí zamestnankyňa na Slovensku o takmer 20 percent menej ako muž. V Česku zarobí žena menej oproti mužovi až o 21,5 percenta. 

Pozrite sa, o koľko percent zarábajú ženy menej ako muži. 

Veľké porovnanie platov mužov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Eurostat, xpartners)

Ženy si v Česku podľa štúdie WEF pohoršili, hoci podľa údajov Českého Statistického Úřadu ich mzdy od polovice roka 2016 až do tretieho štvrťroku 2017 rástli rýchlejšie ako mzdy mužov. Kým ešte v druhom štvrťroku bol ročný rast strednej mzdy (medián) mužov v Česku 3,9 percenta a žien len 3,5 percenta, od tohto obdobia potom každý ďalší štvrťrok (s výnimkou prvého kvartálu roku 2017) platy žien rástli rýchlejšie ako mužom. V treťom štvrťroku 2017 sa mediánová mzda žien v českej ekonomike zvýšila o 7,8 percenta, zatiaľ čo mužom len o 7,0 percent.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Zamestanané ženy na Slovensku sa majú lepšie ako v Česku

Lepšie postavenie si Slovenky oproti Češkám držia počas celej minulej dekády (viď graf č. 4).  V rokoch 2008 až 2009 v Česku dokonca ženy zarábali až o 25 menej ako muži. Na Slovensku sa rozdiel pohybuje okolo 20 percent.

K rozdielom vo výške platov môže prispieť aj to, že ženy a muži uprednostňujú pre prácu iné odvetvia. Ženy najčastejšie pracujú v sektore vzdelávania, zdravotníctve a neziskovom. Ako dokazujú dáta Eurostatu, najväčšie priepasti v ohodnotení mužov a žien sú vo finančnom a poisťovníckom sektore, informačnom a komunikačnom sektore, tiež v autoservisnom odvetví, ale aj v priemysle a zdravotníctve.

Pozrite sa, o koľko percent zaostávajú žena za mužmi (Slovensko vs. Česko)

Veľké porovnanie platov mužov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Eurostat, xpartners)

Podľa hlavnej analytičky xPartners Silvie Holej sú tieto značné rozdiely medzi mužmi a ženami pravdepodobne spôsobené stále pretrvávajúcou diskrimináciou žien, a to aj napriek rovnakému dosiahnutému vzdelaniu. Sú za tým ale aj iné faktory. „Zamestnávatelia vidia za ženami v prvom rade matky tj. zamestnankyne, ktoré vo veľkej pravdepodobnosti čaká materstvo, čo firmám spôsobuje komplikácie. Ťažšie sa teda dostávajú na vyššie pozície s vyššími platmi. V západných štátoch je bežné, že na materskú dovolenku chodia aj muži. U nás je takýto postup tabu,“ myslí si analytička xPartners Silvia Holá a dodáva, že podľa prieskumov ženy si na pohovoroch pýtajú nižšie platy ako muži a prirodzene inklinujú k zamestnania, ktoré sú určené primárne im. 

 

Viac o téme: ŽenyPlatyMuži
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu