Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Kašický odvolal šéfa akadémie kvôli podvodu s titulom

Generál Mikuláš Regula neoprávnene používal magisterský titul
Generál Mikuláš Regula neoprávnene používal magisterský titul

BRATISLAVA - Minister obrany František Kašický odvolal šéfa Národnej akadémie obrany v Liptovskom Mikuláši brigádneho generála Mikuláša Regulu za to, že si neoprávnene písal pred menom vysokoškolský titul magister.

Na podozrenie z neoprávneného používania titulu upozornili médiá, neskôr to potvrdilo ministerstvo školstva, povedal Kašický. Regula používanie titulu obhajoval tým, že potrebné vzdelanie získal v roku 2000 v USA, kde absolvoval vojenský kurz. To však podľa stanoviska ministerstva školstva nemožno považovať za vysokoškolské štúdium. "Na základe toho som dnes ráno odvolal z funkcie veliteľa národnej akadémie," povedal Kašický.

Generál sa už skôr bránil, že titul začal používať po konzultácii s predchádzajúcim rektorom vojenskej akadémie; ministerstvu údajne predložil aj uznanie titulu na základe dokumentov z USA od Katolíckej univerzity v Ružomberku.

"Skončil som prestížnu školu v USA, ktorá má akreditáciu od Kongresu," reagoval dnes Regula. "Nikdy som nekonal tak, aby som poškodil ozbrojené sily ani ministerstvo obrany," dodal.

Odvolaný generál bol podľa ministra presunutý do zálohy, o jeho ďalšom osude sa zatiaľ nerozhodlo. "Vzhľadom na etický rozmer to bude mať dohru na jeho ďalšie pôsobenie," poznamenal Kašický.

Odvolaný veliteľ Národnej akadémie obrany, generál Mikuláš Regula uvažuje o odchode z Ozbrojených síl (OS SR). Povedal to dnes pre TASR.

"Ak dôjdem k záveru, že som porušil etické princípy, pravdepodobne odídem z OS SR. Rozhodnutie ministra obrany Františka Kašického ma prekvapilo. Bol som vnútorne presvedčený, že konám správne," uviedol pre TASR po tom, čo ho minister odvolal z funkcie z dôvodu neoprávneného používania titulu Mgr. Titul získal podľa vlastných slov obdržaním certifikátu na jednej z najprestížnejších vojenských škôl v USA.

"Nebol to zlý úmysel, nemal som z toho žiadne akademické ani ekonomické výhody," prízvukoval generál, ktorý má okrem certifikátu z USA titul inžinier. Keďže Ministerstvo školstva SR (MŠ SR) dospelo k záveru, že mu certifikát nedáva právo nosiť titul Magister, ktorý používa už päť rokov, rozhodnutie ministra obrany akceptuje. "Doteraz ma na to nikto neupozornil," uzavrel Regula.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu