Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový test Spišských párkov dopadol katastrofálne: TIETO okamžite zakázali na celom Slovensku

Párky od spoločnosti Cimbaľák museli zakázať Zobraziť galériu (3)
Párky od spoločnosti Cimbaľák museli zakázať

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) vykonalo úradné kontroly Spišských párkov s chráneným označením "Zaručená tradičná špecialita". ŠVPS vyhodnotila tri produkty plne v súlade s receptúrou, no historicky prvýkrát pozastaví jedno oprávnenie na výrobu Spišských párkov. Vzhľadom na kombináciu viacerých závažných porušení ide o produkt spoločnosti Cimbaľák, ktorému s okamžitou platnosťou ŠVPS pozastavuje ochrannú známku.

"Ochrana spotrebiteľov je pre nás na prvom mieste. Okamžite po medializovaní informácie o testoch Spišských párkov sme preto odobrali vzorky. Na základe výsledkov testov sme prijali opatrenia smerujúce k bezodkladnej náprave. U jedného výrobcu sme dokonca historicky prvýkrát pristúpili k pozastaveniu platnosti chráneného označenia kontrolným orgánom. Napriek nezrovnalostiam s receptúrou u niektorých výrobkov, všetky testované vzorky boli bezpečné," uviedla vo štvrtok na tlačovej besede vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Výsledky úradných kontrol Spišských párkov preukázali, že tri výrobky boli plne v súlade s receptúrou (Baron, Tesco, Billa), dva výrobky zaznamenali malé pochybenia (Maroš - nižší podiel tuku ako predpisuje receptúra, Mecom - stopové prvky sóje), u troch výrobkov bolo zistené jedno závažnejšie pochybenie (Berto - košenila, Mecom - 2 produkty - nižší podiel čistej svalovej bielkoviny a stopové prvky sóje) a u produktu Cimbaľák ŠVPS pozastaví oprávnenie na výrobu Spišských párkov na základe dvoch závažných porušení. Párky Cimbaľák obsahovali nižší podiel čistej svalovej bielkoviny a aj farbivo košenila E 120.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Vzhľadom na kombináciu viacerých závažných porušení Štátna veterinárna a potravinová správa s okamžitou platnosťou pozastavuje spoločnosti Cimbaľák ochrannú známku "Zaručená špecialita - Spišské párky". Jej Spišské párky budú stiahnuté z trhu a firma nebude môcť Spišské párky vyrábať až do preukázania výroby podľa stanovenej receptúry," informoval ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

ŠVPS vykonala úradné testy na všetkých pôvodne testovaných značkách, konkrétne Baron, Berto, Billa, Cimbaľák, Fine Life, Maroš, Mecom, Tauris a Tesco. "V prípade, kde došlo k pochybeniu výrobcov v neprospech spotrebiteľa, začne ŠVPS správne konanie a spoločnosti budú musieť zrealizovať nápravné opatrenia," dodala Gabriela Matečná.

Viac o téme: GastronómiaJedloPárkyKontrola Spišské párky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu