Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rada STV bude mimoriadne rokovať o politických tlakoch na STV

Riaditeľ STV Radim Hreha
Riaditeľ STV Radim Hreha (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Rada Slovenskej televízie (STV) dnes bude mimoriadne rokovať o podozreniach z údajného ovplyvňovania spravodajstva verejnoprávnej televízie v prospech vlády. Na to upozornili viacerí redaktori, ktorí z STV odišli koncom júla. Vedenie televízie zásahy do spravodajstva odmietlo.

Vedenie STV podľa viacerých redaktorov zakazovalo kritické príspevky voči súčasnej koalícii a vláde Roberta Fica. Preto už z nej nedávno odišli štyria redaktori, spravodajský tím údajne majú opustiť ďalší šiesti.

Ak sa politické tlaky dokážu, Rada STV by ako kontrolný orgán verejnoprávnej televízie mohla riaditeľovi Radimovi Hrehovi napríklad odporučiť vymeniť ľudí vo vedení spravodajstva. Odvolanie šéfa spravodajstva Jána Šmihulu, či dokonca výmena generálneho riaditeľa sa však neočakáva. V 15-člennej rade je totiž väčšina ľudí, ktorý Hrehu volili.

Hreha i Šmihula informácie o politickom zasahovaní do spravodajstva odmietli. Podľa Hrehu problémy spôsobili nedostatky v komunikácii. Začiatkom roka však koaliční i opoziční politici pripustili, že politické tlaky existujú. Podpredseda vládnej ĽS-HZDS Milan Urbáni dokonca naznačil, že sa vládne strany dohodli na rozdelení vplyvu v STV.

Problémy s cenzúrou, či zásahmi politikov do spravodajstva neboli v STV zriedkavé ani v minulosti. V roku 2002 pred parlamentnými voľbami 30 redaktorov podpísalo petíciu proti politickým tlakom v televízii, ktorú vtedy viedol Milan Materák. Viacerí redaktori preto odišli z STV, odchody pre údajnú cenzúru pokračovali aj v období, keď na čele televízie stál Richard Rybníček.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu