Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Hrozí aj nám vírus slintačky a krívačky?

Policajt stráži pred vstupom do Inštitútu pre zdravie zvierat v Pirbrighte
Policajt stráži pred vstupom do Inštitútu pre zdravie zvierat v Pirbrighte (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Nebezpečný vírus slintačky a krívačky na Slovensku nehrozí. Tvrdia to odborníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Panika nastala po piatkovej informácii z britskej farmy, kde vírus zistili u hoväzieho dobytka.

„Slovensko má pre takéto prípady - rovnako ako celá Európska únia - súbor prísnych opatrení. Tieto nielenže zakazujú dovoz z oblastí, kde vypukne akákoľvek choroba, ale nariaďujú likvidáciu chorých kusov dobytka. Opatrenia vstupujú do platnosti hneď, ako sa výskyt ochorenia potvrdí,“ uviedol Martin Chudý zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Slintačka - krívačka je ochorenie, ktoré postihuje prežúvavce a ošípané, no nie je prenosné na človeka. Naposledy bolo u nás zaznamenané v 70. rokoch minulého storočia. V Británii sa ochorenie vyskytlo neďaleko laboratória, kde vírus používajú. Choroba sa po prvýkrát objavila pred šiestimi rokmi, keď museli v Anglicku usmrtiť 6,5 milióna kusov hovädzieho dobytka. Od soboty platí zákaz vývozu dobytka, mlieka a mäsa z krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu