Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zima, vietor a sneh trápia Slovensko: MAPA v týchto miestach hrozia záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Jazdu vodičom komplikovalo v nedeľu nepriaznivé počasie. Na cestách sa tvorila poľadovica, námraza a na mnohých miestach mali problém so snehom. Hodiny sa zdržali v zápchach či kolónach. Výstraha pred snehovými jazykmi je v platnosti aj naďalej.

Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy severného a stredného Slovenska. Varovanie je vydané do pondelňajšieho popoludnia. Výstraha sa týka okresov Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok.

SHMÚ tu ojedinele očakáva tvorbu snehových jazykov, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. "Výskyt snehových jazykov je v danom ročnom období a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornil SHMÚ.

Výstraha pred snehovými jazykmi.
Zobraziť galériu (5)
Výstraha pred snehovými jazykmi.  (Zdroj: SHMÚ)

Námraza na cestách

S námrazou a poľadovicou musia vodiči aktuálne rátať na horskom priechode Zbojská na severe okresu Rimavská Sobota, ako aj v úseku Egrešový vrch – Muráň, ktorý tvorí časť hlavného cestného ťahu cez okres Revúca. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky s tým, že v uvedených úsekoch sú nutné zimné pneumatiky.

V Košiciach dnes nasnežilo.
Zobraziť galériu (5)
V Košiciach dnes nasnežilo.  (Zdroj: TASR - František Iván)

V Rimavskosobotskom okrese musia byť vodiči podľa cestárov obozretní ešte na horskom priechode Chorepa nad Klenovcom. Miestami sa tam nachádza utlačený sneh o hrúbke jedného centimetra a SSC takisto upozorňuje na nutnosť použitia zimných pneumatík.

V Tatrách ráno snežilo, riziko pádu lavín

V najvyšších polohách pripadlo za poslednú periódu počasia 20 centimetrov nového snehu, ktorý bol previaty na záveterné svahy do žľabov a múld. Na takýchto miestach je snehová pokrývka len mierne spevnená a môžu sa vyskytnúť spontánne lavíny. Vo Vysokých a Západných Tatrách je v pondelok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostaných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo. Pre TASR to uviedol Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Nebezpečné sú podľa Biskupiča najmä najvyššie položené žľaby a muldy, kde sa môže nachádzať väčšie množstvo nafúkaného snehu. V priebehu dňa sa očakáva naberanie vetra na sile, preto je predpoklad tvorby snehových dosiek na záveterných stranách hrebeňov.

Zima, vietor a sneh
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Do našej oblasti v týchto dňoch prúdi chladný morský vzduch, ktorý priniesol snehové prehánky. „V pondelok ráno sa na horách ochladilo, bolo zamračené a snežilo. Sneh však bol na väčšine miest prachový a previevaný vetrom,“ vysvetlil Biskupič. Podľa jeho slov najviac snehu napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách, a to najmä na západných náveterne orientovaných lokalitách. „Sneh je vplyvom vetra nerovnomerne rozložený, preto treba pamätať na to, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť turisti ohrození pádom lavín,“ uzavrel.

Ako vyzerajú povrchy vozoviek?

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý okrem D1 v úsekoch Liptovský Mikuláš - Matejovce, D3 Svrčinovec - Skalité, R4 Svidník juh - Svidník sever, R3 Trstená - Tvrdošín, Sedliacka Dubová - Široká, kde sa na vozovkách nachádza vrstva čerstvého snehu do dvoch až troch centimetrov, v úseku R3 v okolí Hornej Štubne až štyri až päť centimetrov, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. V lokalitách Kysuce, Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Lučenec, Žiar nad Hronom, Humenné a Bardejov sú vozovky pokryté vrstvou kašovitého, utlačeného alebo čerstvého snehu hrúbky jeden až tri centimetre, na Orave, Turci a cestách III. triedy v okolí Bardejova do päť centimetrov. Na ceste II/532 Egrešový Vrch - Muráň sa tvorí poľadovica.

Zima, vietor a sneh
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je väčšinou pokrytý vrstvou čerstvého alebo kašovitého snehu do troch centimetrov, na HP Donovaly štyri až päť centimetrov a HP Zbojská je poľadovica. Havran, Pezinská Baba, Skýcov, Látky - Prašivá, Herlianske Sedlo, Šútovce, Soroška, Ďurďošík, Dargov, Klenov a Biela Hora majú vozovky vlhké až mokré.

Slovenská správa ciest upozorňuje vodičov, že na horskom priechode Besník sa tvoria snehové jazyky, Donovaly a Šútovce sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 m.

Na Zemplíne si cestári s prvým snehom poradili bez problémov

V teréne bolo v pondelok nadránom niekoľko mechanizmov. Ako uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Humenné Ľubomír Galanda, všetky nimi udržiavané komunikácie sú zjazdné. "Nasadených bolo spolu 16 mechanizmov. Najviac zasahovali nadránom, najmä vo vyššie položených oblastiach, ako je Starina, Palota, Rokytovce," uviedol s tým, že komplikácie nezaznamenali. Na zimnú sezónu sú na jednotlivých strediskách podľa jeho ďalších slov pripravení.

Cesty v Michalovskom a Sobranskom okrese sú podľa vedúceho strediska michalovskej Správy ciest Košického samosprávneho kraja Michala Kráľa v poriadku. "Mechanizmy vyšli do terénu po 4.00 h ráno. Išlo o šesť sypačov, tri nakladače fungovali na strediskách. Prešli sme cesty 1. a 2. triedy. Boli vlhké, miestami snežilo. Realizovali sme posyp, skôr preventívne," informoval s tým, že na zimu sú pripravení. "Zásoby posypového materiálu máme doplnené, technika je prichystaná," uzavrel.

Humenskí cestári zabezpečujú údržbu na takmer 550 kilometroch ciest. Tie sú rovnomerne rozdelené na tri strediská, a to v Humennom, Stakčíne a Medzilaborciach. Základným prostriedkom, ktorý počas zimnej údržby pracovníci používajú, je posypový voz vybavený i snehovou radlicou. K dispozícii majú tiež traktor, nakladač a ďalšiu techniku. Zamestnanci pracujú v trojzmennej prevádzke.

Michalovské stredisko udržiava počas zimy cesty prvej až tretej triedy v dĺžke približne 600 kilometrov. Pracovníci sú do terénu vysielaní z troch výkonných pracovísk v Michalovciach, Sobranciach a Veľkých Kapušanoch. K dispozícii majú posýpacie vozidlá, frézy, nakladače a iné mechanizmy.

Viac o téme: SnehPočasieVýstrahaShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu