Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci krachujú vo veľkom: Snaha utiecť z dlhovej pasce, dôvodom sú nové pravidlá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Zmeny, ktoré pomáhajú mnohým Slovákom. Inštitút osobného bankrotu, ktorého podmienky sa pred viac ako pol rokom zmenili, využíva omnoho viac ľudí.

Osobný bankrot sa zmien dočkal 1. marca. Ministerstvo spravodlivosti vedené Luciou Žitňanskou (Most-Híd) chcelo novelou podstatne znížiť náklady spojené so začatím konania o oddlžení. Nemajetným dlžníkom by mal s nimi pomôcť štát, dlžníci sa dočkali aj ochrany pred úplnou stratou bývania. 

Na zbavenie sa dlhov sú k dispozícii dve alternatívy, ktorými sú konkurz alebo splátkový kalendár. Pri konkurze sa odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd. Zostatok dlhu je nevymáhateľný.

Tabuľka bankrotov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Podrobná tabuľka

Veľký záujem Slovákov

Podľa hovorcu rezortu Petra Bublu návrh na osobný bankrot podalo v roku 2016 celkovo 859 ľudí, od prijatia novej právnej úpravy sa však situácia rapídne zmenila. 

„Za obdobie od 1.3.2017 do 30.9.2017 prijalo Centrum právnej pomoci v zmysle novej právnej úpravy 5 505 návrhov na konkurzné konanie a160 návrhov na oddlženie splátkovým kalendárom,“ vysvetľuje Bubla. Nie každému žiadateľovi však bolo vyhovené. Podľa štatistík bol nárok na konkurz priznaný 4 555 ľuďom, čo je 82 percent, zatiaľ čo splátkový kalendár bol uznaný 90 dlžníkom - 56 percentám.  

Ako nedávno uviedla Žitňanská, záujem podľa nej vyzerá byť stabilný a očakávania, že oň ročne prejaví záujem okolo 10 000 ľudí, sa napĺňajú. Ministerka zároveň dodáva, že hoci ešte existuje množstvo ľudí, ktorí sa k osobnému bankrotu nedostali, situácia sa ešte zlepší. „Ja verím, že postupne pomôžeme každému, komu budeme vedieť pomôcť,“ dodala.

Viac o téme: Osobný bankrot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu