Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemocnice nemajú krv, odkladajú operácie

BRATISLAVA - Niektoré nemocnice na Slovensku odkladajú naplánované operácie, pretože podľa Národnej transfúznej služby majú nedostatočné zásoby krvi. Menší počet darcov spôsobili letné dovolenky.

ČTK to dnes povedala lekárka Klára Sviteková. S pomocou zo zahraničia však Slovensko zatiaľ nepočíta. "Je vrchol dovolenkovej sezóny, čiže darcovia chýbajú, ale úrazy naopak neubúdajú," zdôvodnila nedostatok krvi Sviteková. Hoci napríklad v piatok v Bratislave darovala krv asi stovka ľudí, nestačí to, dodala.

Najhoršia situácia je vo väčších mestách a najmä v Bratislave, kde lekári často operujú najťažšie prípady, upozornila Sviteková. "Ľudia by si mali uvedomiť, že hocikomu sa môže hocičo stať a tiež bude odkázaný na pomoc druhých," vyzvala lekárka prípadných darcov k návšteve ktoréhokoľvek pracoviska na darovanie krvi.

S pomocou zo zahraničia však Slovensko podľa nej zatiaľ nepočíta. "Každý štát má v oblasti darovania krvi vlastnú politiku a mal by sa postarať o svojich obyvateľov," dodala.

Transfúzia krvi je známa už takmer 200 rokov. Prvú výmenu krvi viedol v roku 1818 v Londýne profesor James Blundell. K poznaniu v tejto oblasti prispel aj český lekár Jan Janský, keď v roku 1907 objavil štvrtú krvnú skupinu. Čestní darcovia krvi dostávajú ako poctu plaketu s Janského menom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu