Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Identita údajného vraha Valka odhalená! Poriadny šok, pozná ho celé Slovensko

Dvaja hlavní aktéri Zobraziť galériu (6)
Dvaja hlavní aktéri (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Po rokoch vyplávali na povrch nové šokujúce skutočnosti o vražde prominentného právnika Ernesta Valka. Podľa medializovaných informácií ho zavraždil Jozef R., ktorý si momentálne odpykáva trest za prepady bánk. Tieto informácie potvrdili aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár a policajný šéf Tibor Gašpar.

Jozefa odsúdil Krajský súd v Bratislave na 11 rokov za mrežami za prepadnutie banky v Smoleniciach v maske hollywoodskej a kulturistickej legendy Arnolda Schwarzeneggera. Spolu s ďalšími dvoma komplicmi v maskách politika Václava Klausa a herca Luisa de Funésa mali banke spôsobiť škodu 86 352,13 eur. 

„Boli obvinené dve osoby, jedna pre vraždu, druhá pre lúpež," uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár na stredajšej tlačovej konferencii na Generálnej prokuratúre. Špekulácie o vražde na objednávku či politickej vraždy označil zatiaľ za konšpiračné.

Vyjadrenie vyšetrovateľ o prípade Ernesta Valka ste mohli sledovať NAŽIVO

Námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky uviedol na prípade pracovali traja vyšetrovatelia. Obvinenie voči dvom osobám, Jozefovi R. a Jaroslavovi K., bolo vznesené 9. októbra. Jozef bol obvinený z vraždy, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Komplic Jaroslav bol obvinený z lúpeže.

Pracuje sa s verziou, že sa na vražde mohli zúčastniť aj ďalšie osoby. Šufliarsky dodal, že od 8. novembra 2010 bolo vykonaných 12 obhliadok miesta činu, 108 výsluchov, 72 znaleckých dokazovaní, 4 odborné vyjadrenia, 3 previerky s osobami na meiste spáchania činu a súvislých pozemkoch, 4 domové prehliadky, 40 prehliadok tela, 3 prehliadky iných priestorov či 12 vecí bolo zaistených na účely trestného konania.

Jozef R.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

Jozef R. 

Jozefovi už Uznesenie o obvinení doručili, čo potvrdil aj jeho advokát. „Je pravdou, že je jeden z dvojice obvinených z vraždy Ernesta Valka," informoval advokát obvineného Jozefa Ladislav Kuruc pre televíziu Joj. Druhým obvineným má byť Jozefov komplic, s ktorým tiež v maske prepadával banky. 

Lipšic bude zastupovať Jozefovho komplica

Prehovoriť sa rozhodol práve Jozefov komplic, ktorého bude zastupovať Daniel Lipšic. Rozhodol sa o tom po konzultácii a so súhlasom najbližšej rodiny Valka. „Urobil som tak preto, lebo vražda Ernesta Valka takto môže byť vyšetrená a jeho vrah odsúdený,“ napísal v statuse na Facebooku.

Ako uvádza, obvinený sa rozhodol spolupracovať  z viacerých dôvodov – je medzi nimi aj dohoda na nižšom treste vo veci, kde je stíhaný, a takisto fakt, že sa bojí o vlastný život. Lipšic následne popísal plánovanie a priebeh lúpeže.

Strieľať ho nevidel

„Podľa jeho výpovede (svedka, pozn. redakcie) sa na jeseň 2010 dohodol so svojim komplicom na lúpeži v dome v Limbachu, pri ktorom mu mal jeho komplic uviesť, že majiteľ domu nosí pri sebe značnú sumu peňazí v hotovosti. Po niekoľkodňovom sledovaní objektu prebehla dňa 8. 11. 2010 lúpež s cieľom získania hotovosti. Keďže páchatelia cez okenný rám aplikovali plyn zo štartovacej pištole, Ernest Valko otvoril kvôli dráždivosti plynu všetky dvere na terasu. Páchatelia išli dnu postupne a to cez rôzne vchody,“ uvádza Lipšic. Ako dodáva, obvinený vraj vraždu Valka priamo nevidel, počul iba jeden výstrel.

V septembri malo dôjsť k nedorozumeniam v spolupráci, preto sa rozhodol požiadať o pomoc práve Lipšica. „Ernest Valko bol môj učiteľ, môj kolega, môj priateľ. Do smrti by som si vyčítal, ak by som zapríčinil, že sa nepodarilo jeho vraždu objasniť a vyšetriť,“ napísal exminister.

Identita údajného vraha Valka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Dom, v ktorom zastrelili Ernesta Valka

Špekulácie o smrti

Prominentný právnik Valko zomrel vo svojom dome po strelnej rane v novembri 2010. V prípade jeho smrti sa dlho špekulovalo, že išlo o objednávku. V čase vraždy vtedajší prezident policajného zboru Jaroslav Spišiak naznačil, že išlo o lúpež vo Valkovej vile.

O štyri roky neskôr našli vyšetrovatelia na dne vypustenej Kučišdorfskej priehrady pri Pezinku zbraň - domnievali sa, že môže mať súvis s Valkovou vraždou. „Malo ísť výhradne o lúpež, ako sa hovorilo v minulosti? Áno. Výhradne o lúpež. Zatiaľ tomu vyšetrovanie nasvedčuje. Respektíve tak to vyplýva z uznesenia o vznesení obvinenia," povedal Kuruc. 

Zastrelený jednou ranou

Mediálne známeho advokáta Ernesta Valka našli zastreleného v jeho dome v Limbachu bývalá manželka a dcéra, ktoré okamžite nahlásili udalosť polícii. Do domu sa prišli pozrieť preto, lebo sa im nezdalo, že Valko dlhší čas nezdvíhal mobilný telefón.

„Došlo k jednému výstrelu, ktorému obeť podľahla – strela spôsobila zranenia srdca a pľúc, nezlučiteľné so životom,“ uviedol deň po vražde vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak. Výstrel z krátkej guľovej zbrane padol podľa jeho slov medzi 18:47 a 22:45 zo vzdialenosti niekoľkých metrov. Bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR našli v obytnej časti domu.

Identita údajného vraha Valka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Podľa Spišiaka ho strelili spredu, projektil opustil telo pár centimetrov pod lopatkou. Na miesto prišli pár minút po telefonáte Valkových príbuzných zdravotníci, ktorí konštatovali jeho smrť. „Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme páchateľov vypátrali a postavili pred súd,“ povedal po vražde vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic. 

Zastupoval viacerých politikov

Valko bol v rokoch 1990 až 1991 podpredsedom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR, v roku 1992 sa stal predsedom Ústavného súdu ČSFR. Od roku 1993 pôsobil ako advokát.

Okrem iného zastupoval štát vo viacerých známych kauzách, rovnako i viacerých politikov. Naposledy bývalého ministra financií Ivana Mikloša v dlhoročnom spore s Robertom Ficom. Valko v roku 2006 kandidoval v parlamentných voľbách za Občiansku konzervatívnu stranu.

Viac o téme: VraždaPrepad bankyErnest Valko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu