Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drucker pripravuje zmeny: Lekárne už nebudú môcť viesť laici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje zmeny v zriaďovaní verejných lekární. Po novom ich už nebudú môcť viesť laici, lekárne budú zastupovať farmaceuti. Vyplýva to z novely zákona o liekoch, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

V prípade fyzických osôb má ísť o farmaceutov so špecializáciou alebo päťročnou praxou. U právnických osôb má byť konajúcim štatutárnym orgánom človek s farmaceutickým vzdelaním.

Na Slovensku je momentálne približne polovica verejných lekární ovládaná laikmi, potvrdzuje Slovenská lekárnická komora (SleK). Lekáreň môže v súčasnosti zriadiť akákoľvek právnická osoba, no musí v nej mať stanoveného odborného zástupcu, teda lekárnika s praxou. Podľa nových podmienok ale lekáreň bude zastupovať práve farmaceut.

"Zmenami chceme posilniť status lekárne a zvýšiť v nich odbornú znalosť. Niekde boli totiž problémy s namiešaním individuálneho lieku," vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Verejnú lekáreň bude môcť prevádzkovať aj farmaceutická fakulta alebo nemocnica.

Vyššiu úroveň pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti si sľubuje nielen Drucker, ale aj SleK, ktorej ministerstvo zdravotníctva vyhovelo pri tvorbe návrhu v požiadavkách. "Zmeny považujeme za progresívny krok, Slovensko sa tým priblíži situácii vo väčšine krajín Európskej únie," povedal pre TASR šéf lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Aj Európsky súdny dvor podľa neho pred rokmi konštatoval, že "laici zo samej povahy veci neposkytujú v lekárenstve rovnaké záruky ako farmaceuti". Takéto vnútroštátne rozhodnutie nie je teda rozporuplné, dopĺňa rezort zdravotníctva. "Členský štát sa môže v rámci svojej voľnej úvahy domnievať, že prevádzkovanie lekárne osobou, ktorá nie je farmaceutom, môže na rozdiel od jej prevádzkovania odborníkom predstavovať riziko pre verejné zdravie," vysvetľuje sa v návrhu zákona.

Zmeny v prevádzkovaní lekární treba zabezpečiť do decembra budúceho roka. Návrhom sa ešte bude zaoberať vláda a parlament.

Viac o téme: LiekyZdravieLekárne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu