Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Do Európy putuje nová liečba stresových chorôb: Prekvapenie skrýva diskotéková droga

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - V USA testujú liečbu posttraumatickej stresovej poruchy pomocou MDMA, ktorá je hlavnou účinnou zložkou tanečnej drogy extáza. V auguste dostala metóda od úradov zelenú pre tretiu fázu klinického testovania, napísal americký server Quartz. Štúdia by sa mohla rozšíriť aj na Európsku úniu, k výskumu boli prizvaní aj Česi.

Zatiaľ je však zapojenie českých odborníkov predmetom rokovaní, povedal ČTK Tomáš Páleníček z Národného ústavu duševného zdravia v Klecany. Americké úrady klasifikujú MDMA ako drogu prvej kategórie, spoločne napríklad s heroínom. Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) však prejavil ochotu sprístupniť MDMA osobám s duševnými problémami. Látka navodzuje euforické a empatické stavy a je preto obľúbená u návštevníkov veľkých tanečných akcií.

Ľuďom s posttraumatickou stresovou poruchou môže táto droga pri psychoterapii pomôcť hovoriť o prežitých traumách, čo pre nich za normálnych okolností býva ťažké. S podobnými postupmi sa experimentuje už dlhšiu dobu a to nielen v USA: napríklad už v roku 2008 skúšali lekári z Tel-Avivu obdobnú metódu s účastníkmi izraelsko-palestínskych bojov.

V USA je teraz blízko získania súhlasu FDA terapie kalifornskej Multidisciplinárnej asociácie psychedelických štúdií (MAPS). Metóda spájajúca podávanie MDMA s psychoterapiou úrad v auguste posunul do poslednej fázy testovania, v ktorej sa budú porovnávať efekty troch kontrolovaných drogových seáns sprevádzaných terapiou s kontrolnou skupinou, ktorá dostane placebo.

FDA navyše zaradilo MDMA medzi potenciálne prelomové možnosti liečby, čo znamená, že v prípade úspešného zavŕšenia testov by sa regulačný orgán snažil metódu čo najrýchlejšie sprístupniť pacientom. Výskum ukazuje, že MDMA uľahčuje pacientom návrat k traumatickým spomienkam. Druhá fáza testov MAPS mala v dlhodobom horizonte pri vzorke 107 pacientov s posttraumatickou stresovou poruchou úspešnosť asi 42 percent.

Problém pre MAPS momentálne predstavujú financie. Na dokončenie testov treba 25 miliónov dolárov (vyše 600 miliónov korún), pričom kvôli právnej klasifikácii extázy nemá klinika nárok na štátne peniaze. "Väčšinu prostriedkov máme od filantropov z technologického sektora a podobne zmýšľajúcich skupín," povedal serveru Quartz riaditeľ MAPS Merete Christiansen.

Autori výskumu preto žiadajú o pomoc verejnosť. S dostatkom prostriedkov by mohli tretiu fázu testov spustiť na jar a uzavrieť počas nasledujúcich dvoch rokov. Podľa Páleníčka z českého Národného ústavu duševného zdravia bude treba dáta nazbierať aj v Európe a jedná sa o zapojení Česka.

Vo vedeckej komunite nejde o prvý pokus liečiť aj s pomocou drog. Okrem liečebných účinkov konope, ktorého používanie na predpis je v Česku zákonom povolené podobne ako v Poľsku, Nemecku, Taliansku a mnohých štátoch USA, ide napríklad aj o liečbu depresie s pomocou halucinogénov.

"V súčasnosti sa už celkom otvorene akceptuje, že anestetikum ketamín, ktoré má v nízkych dávkach v podstate halucinogénne účinky, je pomerne unikátnym liekom pri depresiách," vysvetlil Páleníček. Zlepšenie trvá iba niekoľko dní, preto sa zatiaľ jedná o experimentálnu liečbu u pacientov, u ktorých ostatné metódy zlyhali.

Viac o téme: LsdDrogyStresZdravotníctvoLiekyMedicína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu